Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Ιουλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών 2023: η βιωσιμότητα και η ευεξία στο επίκεντρο της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης

Press conference by Maroš Šefčovič, Vice-President of the European Commission, on the 2023 Strategic Foresight Report

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη έκθεση στρατηγικής ανάλυσης προοπτικών του 2023, η οποία αναλύει το πώς η βιωσιμότητα και η ανθρώπινη ευεξία μπορούν να τεθούν στο επίκεντρο της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προτείνει δέκα συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει μια βαθιά και φιλόδοξη μετάβαση για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και βιωσιμότητας εντός των επόμενων δεκαετιών. Αυτή η μετάβαση προς τη βιωσιμότητα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της, τη διατήρηση του μοντέλου της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και την εδραίωση της παγκόσμιας ηγετικής της θέσης στη νέα οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα. Η έκθεση του 2023 παρέχει μια επισκόπηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και προτείνει δέκα τομείς δράσης για την επίτευξη μιας επιτυχούς μετάβασης. Προκειμένου να εφοδιάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με οικονομικούς δείκτες που να λαμβάνουν υπόψη και την ευεξία, η έκθεση προτείνει την προσαρμογή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) ώστε να λάβει υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η υγεία και το περιβάλλον.

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου, ερωταπαντήσεις και το σχετικό ενημερωτικό δελτίο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. 

Η συνέντευξη Τύπου του Αντιπροέδρου κ. Μάρος Σέφτσοβιτς μεταδίδεται στο EbS.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Ιουλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα