Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Έκκληση για ενότητα ενάντια σε κάθε μορφή μίσους και ενίσχυση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ

Έκκληση για ενότητα ενάντια σε κάθε μορφή μίσους και  ενίσχυση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ

Σήμερα, η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέδωσαν ανακοίνωση με τίτλο «Εδώ δεν έχει θέση το μίσος: η Ευρώπη ενωμένη κατά του μίσους». Η ανακοίνωση καλεί όλους τους Ευρωπαίους να ορθώσουν το ανάστημά τους κατά του μίσους και τη φωνή τους υπέρ της ανεκτικότητας και του σεβασμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ευρώπη είδαμε σκηνές, τις οποίες ελπίζουμε να μην ξαναδούμε. Η Ευρώπη βιώνει μια ανησυχητική αύξηση της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους που, σύμφωνα με τα στοιχεία, πλήττουν ιδιαίτερα τις εβραϊκές και τις μουσουλμανικές κοινότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ.:

  • το σχετικό δελτίο Τύπου: Στην Ευρώπη δεν έχει θέση το μίσος. Η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος απευθύνουν έκκληση σε δράση για την καταπολέμηση κάθε μορφής μίσους.

Με αφορμή την 30ή επέτειο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ σε όλη την ΕΕ.

Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα την έκθεση του 2023 για την ιθαγένεια της ΕΕ, η οποία παρουσιάζει νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, έναν οδηγό ορθών εκλογικών πρακτικών για τους πολίτες με αναπηρία, μια συλλογή πρακτικών ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς και έναν οδηγό για την ιθαγένεια της ΕΕ.

Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει επίσης μια πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας για την προξενική προστασία με σκοπό την καλύτερη προστασία και στήριξη των πολιτών της ΕΕ στο εξωτερικό σε περιόδους κρίσης, μια έκθεση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ιθαγένεια και την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου  για την ιθαγένεια και τη δημοκρατία.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ.:

  • Δελτίο Τύπου σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ιθαγένεια.
  • Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την έκθεση εφαρμογής του κανονισμού για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ιθαγένεια.

Παρακολουθήστε ζωντανά στο EbS τη συνέντευξη Τύπου των Αντιπροέδρων Βιέρα Γιούροβα και Μαργαρίτη Σχοινά σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την καταπολέμηση του μίσους, καθώς και μια δέσμη μέτρων σχετικά με τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια της ΕΕ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα