Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας: Η Επιτροπή εγκρίνει κοινή πρόταση για δέσμη μέτρων «συντήρησης και ευθυγράμμισης»

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κοινή πρόταση (Ύπατου Εκπροσώπου-Επιτροπής) για μια νέα δέσμη μέτρων διατήρησης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των έξι ευρύτατων και πρωτοφανών δεσμών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η σημερινή δέσμη μέτρων «διατήρησης και ευθυγράμμισης» αποσαφηνίζει ορισμένες διατάξεις με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τις επιχειρήσεις και της επιβολής της νομοθεσίας από τα κράτη μέλη. Επίσης, ευθυγραμμίζει περαιτέρω τις κυρώσεις της ΕΕ με τις κυρώσεις των συμμάχων και των εταίρων μας, ιδίως της G7. Είναι σημαντικό ότι η δέσμη μέτρων επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να προστατεύσει την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Ο βάναυσος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται ακάθεκτος. Ως εκ τούτου, σήμερα προτείνουμε τη σκλήρυνση των αυστηρών κυρώσεων της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, την αποτελεσματικότερη επιβολή τους και την παράτασή τους έως τον Ιανουάριο του 2023. Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για την επιθετικότητά της.»

Ο κ. Τζουζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, δήλωσε: «Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι σκληρές και αποτελεσματικές. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε όσους βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Η σημερινή δέσμη μέτρων αντικατοπτρίζει τη συντονισμένη με τους διεθνείς μας εταίρους προσέγγισή μας, συμπεριλαμβανομένης της G7. Πέραν των μέτρων αυτών, θα υποβάλω επίσης προτάσεις στο Συμβούλιο για την καταχώριση περισσότερων προσώπων και οντοτήτων, τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και τον περιορισμό της ικανότητάς τους να ταξιδεύουν

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το σχετικό δελτίο Τύπου.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα