Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

ΕΕ–Ινδία: νέο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας με ηγετικό ρόλο στους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού, των πράσινων τεχνολογιών και του εμπορίου

The Berlaymont Building and European Flags

Η ΕΕ και η Ινδία ενίσχυσαν τις σχέσεις τους ως στρατηγικοί εταίροι με τη σύσταση νέου Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (ΣΕΤ). Το νέο ΣΕΤ θα εμβαθύνει τη στρατηγική δέσμευση αμφότερων των εταίρων στους τομείς του εμπορίου και της τεχνολογίας. Η σύσταση αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού της Ινδίας, κ. Ναρέντρα Μόντι, της 25ης Απριλίου 2022 στο Νέο Δελχί. Την προεδρία του συμβουλίου ασκούν από κοινού, από την πλευρά της ΕΕ, οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγερ και κ. Βάλντις Ντομπρόφσκις και, από την πλευρά της Ινδίας, ο κ. Subrahmanyam Jaishankar, Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Piyush Goyal, Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, και ο κ. Ashwini Vaishnaw, Υπουργός Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας των Πληροφοριών.
 

Ομάδες εργασίας

Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η ΕΕ και η Ινδία έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν την ασφάλεια, την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση κοινές αξίες. Το ΣΕΤ θα παρέχει την πολιτική καθοδήγηση και την αναγκαία δομή για τον συντονισμό των προσεγγίσεων και την προώθηση των τεχνικών εργασιών. Για να τεθούν οι βάσεις, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κρίσιμους τομείς, όπως η συνδεσιμότητα, οι πράσινες τεχνολογίες και οι ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού.
 

Οι υπουργικές σύνοδοι του ΣΕΤ θα βασιστούν στις προπαρασκευαστικές εργασίες τριών ομάδων εργασίας, οι οποίες θα συνεδριάσουν εντός δύο εβδομάδων για να οργανώσουν τις εργασίες τους:

  • Στρατηγικές τεχνολογίες, ψηφιακή διακυβέρνηση και ψηφιακή συνδεσιμότητα: η ομάδα αυτή θα εργαστεί από κοινού σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ψηφιακή συνδεσιμότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα 5G/6G, η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων και η κβαντική υπολογιστική, οι ημιαγωγοί, τα συστήματα υπολογιστικού νέφους, η κυβερνοασφάλεια, οι ψηφιακές δεξιότητες και οι ψηφιακές πλατφόρμες.
  • Τεχνολογίες πράσινης & καθαρής ενέργειας: η ομάδα αυτή θα επικεντρώσει τις εργασίες της στις πράσινες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και των προτύπων, με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία. Οι τομείς που πρέπει να διερευνηθούν θα μπορούσαν να είναι η καθαρή ενέργεια, η κυκλική οικονομία, η διαχείριση αποβλήτων, καθώς και τα πλαστικά και τα απορρίμματα στους ωκεανούς. Θα προωθήσει επίσης τη συνεργασία μεταξύ των εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων, των ΜΜΕ και των νεοφυών επιχειρήσεων της ΕΕ και της Ινδίας.
  • Εμπόριο, επενδύσεις και ανθεκτικές αλυσίδες αξίας: η ομάδα αυτή θα ασχοληθεί με την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και την πρόσβαση σε κρίσιμα συστατικά στοιχεία, στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Θα εργαστεί επίσης για την άρση των διαπιστωθέντων εμπορικών εμποδίων και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων εμπορικών προκλήσεων με την προώθηση της συνεργασίας σε πολυμερή φόρουμ. Θα εργαστεί με σκοπό την προώθηση των διεθνών προτύπων και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων. 


Οι τρεις πτυχές των διμερών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις γεωγραφικές ενδείξεις θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από το ΣΕΤ. Ο διάλογος υψηλού επιπέδου για το εμπόριο και τις επενδύσεις θα παραμείνει το κύριο όργανο για την καθοδήγηση αυτών των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, το φόρουμ υψηλού επιπέδου ΕΕ-Ινδίας για τις ψηφιακές επενδύσεις (DIF) μπορεί να διοργανωθεί στο περιθώριο της πρώτης υπουργικής συνόδου του ΣΕΤ.
 

Επόμενα βήματα

Οι υπουργικές σύνοδοι του ΣΕΤ θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά ετησίως, εκ περιτροπής στην ΕΕ και στην Ινδία. Οι τρεις ομάδες εργασίας που συγκροτούνται θα αρχίσουν αμέσως τη συνεργασία τους. Η πρώτη υπουργική σύνοδος ΕΕ-Ινδίας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2023.
 

Ιστορικό

Η εταιρική σχέση με την Ινδία είναι μία από τις σημαντικότερες σχέσεις για την επόμενη δεκαετία και η ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης, μεταξύ άλλων μέσω του ΣΕΤ, αποτελεί προτεραιότητα. Η συνεργασία στο πλαίσιο του ΣΕΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε κρίσιμους τομείς κοινής στρατηγικής σημασίας, όπως στους τομείς του εμπορίου, της αξιόπιστης τεχνολογίας και της ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά τις προκλήσεις που θέτουν τα ανταγωνιστικά μοντέλα διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας είναι σημαντική για την αξιοποίηση του δυναμικού.
 

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-Ινδίας είναι για την ΕΕ το δεύτερο διμερές φόρουμ αυτού του είδους και για την Ινδία το πρώτο το οποίο συστάθηκε με έναν από τους εταίρους της. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ σύστησαν ΣΕΤ τον Ιούνιο του 2021. Το συμβούλιο θα συμπληρώσει τις ψηφιακές εταιρικές σχέσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί με Ασιάτες εταίρους στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Κοινή δήλωση για τη σύσταση του ΣΕΤ ΕΕ-Ινδίας

Εντολή για το ΣΕΤ ΕΕ-Ινδίας


Δηλώσεις

Η ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Ινδία θα ωφελήσει επί ίσοις όροις όλους τους πολίτες, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ινδία. Μαζί, θα εργαστούμε για ένα δημοκρατικό μοντέλο τεχνολογικής ανάπτυξης που θα προωθεί την καινοτομία και θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή - 06/02/2023

 

Η ΕΕ και η Ινδία, ενεργώντας από κοινού, δεσμεύονται να διασφαλίσουν ένα εμπορικό και τεχνολογικό τοπίο που θα αποφέρει οικονομικά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, με βάση τις δημοκρατικές αξίες. Η συνεργασία σε αυτό το νέο φόρουμ θα οικοδομήσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μας, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης — παρέχοντας παράλληλα μια πλατφόρμα για κοινό ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις. Αναμένουμε από το ΣΕΤ ΕΕ-Ινδίας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο ώστε οι οικονομίες μας να καταστούν πιο πράσινες, πιο ευημερούσες και πιο ανταγωνιστικές.

κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για το εμπόριο - 06/02/2023

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα