Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δράσεις Marie Skłodowska-Curie: 429 εκατ. ευρώ για τη στήριξη υποψήφιων διδακτόρων υψηλής ειδίκευσης

Curie

Σήμερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για διδακτορικά δίκτυα στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA). Θα χορηγηθούν συνολικά 429,4 εκατ. ευρώ σε 149 άριστα διδακτορικά προγράμματα με σκοπό την κατάρτιση πάνω από 1.650 υποψήφιων διδακτόρων υψηλής ειδίκευσης, την ενίσχυση των προσόντων τους και τη μακροπρόθεσμη απασχολησιμότητά τους. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται 14 βιομηχανικά διδακτορικά που θα καταρτίσουν ερευνητές και ερευνήτριες ώστε να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους εκτός του ακαδημαϊκού χώρου, ιδίως στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα, καθώς και 12 κοινά διδακτορικά, τα οποία προσφέρουν ολοκληρωμένη κατάρτιση για την απόκτηση κοινών ή πολλαπλών πτυχίων. Τα επιλεγμένα προγράμματα καλύπτουν διάφορα επιστημονικά πεδία, με έρευνα σε τομείς όπως ο σχεδιασμός προηγμένων υλικών και κατασκευαστικών στοιχείων για καινοτόμα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα για την οδική ασφάλεια και η μελέτη νέων θεραπειών κατά της βλαστοκυταρρικής υποτροπής και μετάστασης του καρκίνου.
 

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι που χάρη στις δράσεις Marie Skłodowska-Curie, 149 υποψήφιοι και υποψήφιες διδάκτορες θα μπορέσουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους πέραν της ακαδημαϊκής κοινότητας και να διεξαγάγουν πρωτοπόρες έρευνες. Τα επιλεγμένα έργα θα δώσουν στους οργανισμούς τη δυνατότητα να προσελκύσουν διεθνή ταλέντα και να οικοδομήσουν γέφυρες με άλλες κορυφαίες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.»
 

Τα χρηματοδοτούμενα διδακτορικά υλοποιούνται μέσω διεθνών συμπράξεων στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 1.100 οργανισμοί από 62 χώρες, είτε στην ΕΕ, είτε σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και αλλού. Οι 403 οργανισμοί είναι του ιδιωτικού και οι 796 του δημόσιου τομέα. Από το 2014, οι δράσεις MSCA έχουν χρηματοδοτήσει 1.330 διδακτορικά προγράμματα. Η διά βίου μάθηση συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, το οποίο φιλοδοξεί να βοηθήσει τους πολίτες να αποκτήσουν κατάλληλες δεξιότητες για ποιοτικές θέσεις εργασίας.
 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα