Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Δημόσια υγεία: Αυστηρότεροι κανόνες για τη διάθεση ιατρικών τεστ στην αγορά

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Από αύριο, θα εφαρμόζονται νέοι κανόνες για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως τα τεστ HIV, τα τεστ εγκυμοσύνης ή τα τεστ του κορονοϊού. Οι κανόνες θα προστατεύουν καλύτερα τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των ασθενών όσον αφορά τα εν λόγω προϊόντα, ευθυγραμμίζοντας τη νομοθεσία της ΕΕ με την τεχνολογική πρόοδο και την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. Με την εναρμόνιση των απαιτήσεων πρόσβασης στην αγορά στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ διασφαλίζεται επίσης η δίκαιη πρόσβαση των κατασκευαστών στην αγορά.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε τα εξής: «Τα διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα σώζουν ζωές και διαδραματίζουν καίριο ρόλο ως καινοτόμες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα πραγματοποιούμε ένα μεγάλο βήμα προόδου για τους ασθενείς και τον κλάδο των διαγνωστικών μέσων στην ΕΕ. Η πανδημία του κορονοϊού έχει αναδείξει τη σημασία της ακριβούς και ασφαλούς διάγνωσης και η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της διάθεσης τέτοιων διαγνωστικών μέσων στους ασθενείς της ΕΕ.»

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των in vitro ιατροτεχνολογικών προϊόντων, διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο σώζοντας ζωές και παρέχοντας λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για τη διάγνωση, την πρόληψη, την παρακολούθηση, την πρόβλεψη, την πρόγνωση, τη θεραπεία ή την ανακούφιση μιας νόσου. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου και στις σχετικές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα