Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Αυγούστου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση του Επιτρόπου Τζεντιλόνι σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Press conference by Paolo Gentiloni, European Commissioner, on the Summer 2022 Economic Forecast

Η χώρα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, μετά από τέσσερα χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δεσμεύσεων που ανέλαβε στο Eurogroup. Η Ελλάδα έχει όντως εφαρμόσει βασικές μεταρρυθμίσεις προς ενίσχυση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών της. Τα επιτεύγματά της είναι ακόμη πιο αξιέπαινα, δεδομένου ότι η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από δύο σοβαρούς εξωτερικούς κλυδωνισμούς: την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χάρη στις θυσίες και την αντοχή του λαού της και την αποφασιστικότητα των αρχών, η θέση της Ελλάδας στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ασφαλής. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στο επόμενο στάδιο της οικονομικής της ανάπτυξης, θα συνεργαστεί δε για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που ορίζει το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα αποτελεί επίσης τη συμβολική ολοκλήρωση της πιο δύσκολης περιόδου που έχει βιώσει η ζώνη του ευρώ. Με την κρίση δημόσιου χρέους που χαρακτήρισε τα πρώτα έτη της προηγούμενης δεκαετίας η Ένωσή μας έμαθε να κολυμπάει στα βαθιά. Συχνά βρέθηκαν λύσεις με αδικαιολόγητα υψηλό κόστος τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη. Η ισχυρή συλλογική μας αντίδραση στην πανδημία έδειξε ότι η Ευρώπη άντλησε διδάγματα από την κρίση αυτή. Τώρα, που οι οικονομίες μας εισέρχονται σε μια ταραγμένη περίοδο, πρέπει να επιδείξουμε την ίδια αλληλεγγύη και ενότητα.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Αυγούστου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα