Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο14 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση του ΑΠ Σέφτσοβιτς για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει νομοσχέδιο για τη μη εφαρμογή βασικών στοιχείων του πρωτοκόλλου για τις Ιρλανδία / Β. Ιρλανδία

Visit of Maroš Šefčovič, Vice-President of the European Commission, to Slovakia

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη δήλωση του Αντιπροέδρου κ. Μάρος Σέφτσοβιτς εδώ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί μια θετική και σταθερή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εταίροι που αντιμετωπίζουν τις ίδιες παγκόσμιες προκλήσεις, οι οποίες επιβάλλουν την προάσπιση του κράτους δικαίου.  

Κατά συνέπεια, η σχέση αυτή πρέπει να βασίζεται στον πλήρη σεβασμό των νομικά δεσμευτικών υποχρεώσεων που αναλάβαμε εκατέρωθεν —δεσμεύσεις που βασίζονται στην εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης και της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας, τις οποίες  τα δύο μέρη διαπραγματεύτηκαν, συμφώνησαν και επικύρωσαν.

Το πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας αποχώρησης, προστατεύει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 (συμφωνία του Μπέλφαστ) σε όλες της τις διαστάσεις.

Σέβεται τη συνταγματική θέση της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποφεύγει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Μετά από αναρίθμητες ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων γραμμή προς γραμμή, ήταν η μία και μοναδική λύση που μπορέσαμε να βρούμε από κοινού για να προστατεύσουμε τα με κόπο αποκτηθέντα οφέλη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία, ανταποκρινόμενοι παράλληλα στις προκλήσεις που επέφερε το Brexit και στο είδος του Brexit που επέλεξε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με μεγάλη ανησυχία σημειώνουμε τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει νομοθεσία για τη μη εφαρμογή βασικών στοιχείων του πρωτοκόλλου. Η μονομερής δράση υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η Επιτροπή τώρα θα αξιολογήσει το νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως ένα πρώτο βήμα, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνέχισης της διαδικασίας επί παραβάσει που κινήθηκε κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο του 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαμε αναστείλει αυτή τη νομική δράση σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας για τη δημιουργία ενός χώρου αναζήτησης κοινών λύσεων. Η μονομερής δράση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιβαίνει άμεσα στο πνεύμα αυτό

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
14 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα