Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Φεβρουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Δήλωση των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας

Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες ορισμένες περιοχές των ουκρανικών περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και να αποστείλει σε αυτές ρωσικά στρατεύματα είναι παράνομη και απαράδεκτη. 

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση.

 

Οι δύο Πρόεδροι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη αταλάντευτη ενότητα των κρατών μελών και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν σθεναρά και άμεσα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας, σε στενή συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους.

 

Σήμερα στις 4 μ.μ. [ώρα Κεντρικής Ευρώπης] θα πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου. Κατόπιν αυτού, σήμερα το απόγευμα, θα υποβληθεί επίσημα μια πρώτη δέσμη κυρώσεων.

 

Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν τη δέσμη χωρίς καθυστέρηση.

 

Η δέσμη περιλαμβάνει προτάσεις που στοχεύουν:

 

•      όσους ενεπλάκησαν στην παράνομη απόφαση,

•      τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις στα εν λόγω εδάφη,

•      την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών,

•      το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε οι υπεύθυνοι να αισθανθούν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

 

Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και προτίθεται να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις.

 

Οι δύο Πρόεδροι, με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, συνεχίζουν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο πεδίο και να διαβουλεύονται με τους ηγέτες της ΕΕ και τους διεθνείς ομολόγους τους.

 

Η Ένωση παραμένει πλήρως αλληλέγγυα προς την Ουκρανία και ενωμένη υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητάς της.

 

Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Φεβρουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα