Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Νοεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με το αποτέλεσμα της COP26

logo_of_the_european_commission_el.svg_0_1.png
© EU
Η COP26 αποτελεί ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου παραμένει εφικτός, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Τώρα, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις της Γλασκόβης όσο το δυνατόν γρηγορότερα και στη συνέχεια να θέσουμε υψηλότερους στόχους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο κ. Φρανς Τίμερμανς για τον καίριο ρόλο που έπαιξε στις διαπραγματεύσεις της Γλασκόβης. Και να συγχαρώ όλους όσοι κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες για να καταστεί εφικτή η επίτευξη της συμφωνίας.

Στην αρχή αυτής της διάσκεψης, θέσαμε τρεις στόχους:

Πρώτον, να αναληφθούν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών και στη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, ώστε να παραμείνει εφικτός ο στόχος για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. 

Δεύτερον, να επιτευχθεί ο στόχος της ετήσιας χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων και ευάλωτων χωρών με 100 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Και τρίτον, να επιτευχθεί συμφωνία επί του εγχειριδίου κανόνων του Παρισιού.

Σημειώσαμε πρόοδο και στους τρεις στόχους.

Αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί εκπομπών ανακοίνωσαν νέους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Πάνω από 100 χώρες έχουν πλέον προσχωρήσει στην Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο που δρομολογήσαμε από κοινού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Εγκαινιάσαμε νέες εταιρικές σχέσεις για να στηρίξουμε τη μετάβαση χωρών, όπως η Νότια Αφρική, σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Η COP26 στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει παρέλθει η εποχή των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων και του άνθρακα χωρίς δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα.

Δεύτερον, η COP26 σημείωσε πρόοδο και στη χρηματοδότηση για το κλίμα.

Με τις τελευταίες δεσμεύσεις, ο στόχος των 100 δισ. δολαρίων αναμένεται να επιτευχθεί το 2023, ή και από το 2022, εάν οι εταίροι μας συμφωνήσουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους.  

Η ΕΕ ήδη συνεισφέρει πάνω από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας χρηματοδότησης για το κλίμα, με πάνω από 27 δισ. δολάρια ετησίως.

Τρίτον, πλέον διαθέτουμε ένα σύνολο κανόνων που θα δώσουν ώθηση στις διεθνείς αγορές ανθρακούχων εκπομπών.

Εάν υλοποιηθούν όλες οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στη Γλασκόβη, αναμένεται να κρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Πρέπει να δουλέψουμε κι άλλο, ώστε στη διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στην Αίγυπτο να τεθούμε σε σταθερή τροχιά για τον στόχο του 1,5 βαθμού.

Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στην ΕΕ, θα μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά τουλάχιστον 55 % ως το 2030. Θα γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εταίρους μας ώστε να επιταχύνουν την κλιματική τους μετάβαση.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Νοεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα