Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Φεβρουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Δήλωση της προέδρου, κ. Φον ντερ Λάιεν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του NATO κ. Stoltenberg και τον πρόεδρο, κ. Michel.

Ευχαριστώ πολύ, Jens. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Είμαστε εδώ και οι τρεις, ενωμένοι. Αυτό εκφράζει, ακόμα πιο έντονα, την κοινή αντίδραση Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ στις ενέργειες του Κρεμλίνου. 

Press statement by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission, on Russia’s aggression against Ukraine

Όλος ο κόσμος μπορεί να δει ότι η δύναμή μας είναι η ενότητά μας.

Νωρίς σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε τη διαταγή για τις αποτρόπαιες επιθετικές ενέργειες που εξελίσσονται ενάντια σε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα, ενάντια στον αθώο λαό της. Θα κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει γι' αυτή την καταδικαστέα παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το Ντονμπάς, δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα της Ευρώπης και ολόκληρη η διεθνής τάξη, η τάξη της ειρήνης μας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας θέλησε να ακουστούν και πάλι οι πολεμικές ιαχές στην ήπειρό μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενωμένη και αποφασισμένη στην αντίδρασή της, θα δυσχεράνει στο μέγιστο δυνατόν τις επιθετικές ενέργειες του Κρεμλίνου.

Πριν από περίπου 30 λεπτά είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι. Μου απηύθυνε έκκληση τα διάφορα μέρη να προχωρήσουν σε όποιες ενέργειες μπορούν ώστε να παράσχουν βοήθεια. Αργότερα σήμερα θα υποβάλουμε μια δέσμη μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων στους ευρωπαίους ηγέτες προς έγκρισή τους. Συντονιζόμαστε στενά με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νορβηγία, αλλά και, ενδεικτικά, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Η δέσμη αυτή θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις που θα περιορίσουν αμείλικτα την πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές. Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν βαριές επιπτώσεις. Η οικονομία της Ρωσίας αντιμετώπιζε ήδη έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πιέσεις αυτές τώρα θα κορυφωθούν. Οι κυρώσεις θα καταπνίξουν την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας. Θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της. Θα αυξήσουν τον πληθωρισμό. Θα επιταχύνουν τις εκροές κεφαλαίων  και θα διαβρώσουν σταδιακά τη βιομηχανική της βάση.

Ο δεύτερος κύριος πυλώνας των κυρώσεών μας αποσκοπεί στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε τεχνολογίες ζωτικής σημασίας. Επιθυμούμε να αποκλείσουμε τη ρωσική βιομηχανία από τις τεχνολογίες που είναι απαραίτητες σήμερα για τη μελλοντική της πρόοδο. Τα μέτρα μας θα αποδυναμώσουν την τεχνολογική θέση της Ρωσίας σε κρίσιμους τομείς που προσπορίζουν στη ρωσική ελίτ το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της. Οι τομείς αυτοί εκτείνονται από τις συνιστώσες υψηλής τεχνολογίας στο λογιστικό αιχμής. Έτσι, η ρωσική οικονομία θα υποβαθμιστεί έντονα σε όλους τους τομείς στο μέλλον. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το εξής: ο πρόεδρος Πούτιν θα κληθεί να εξηγήσει το γιατί στους συμπολίτες του. Γνωρίζω ότι ο ρωσικός λαός δεν επιθυμεί τον πόλεμο αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εργάστηκαν σε απόλυτη συμπληρωματικότητα και η κρίση θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά. Έχουμε κοινό καθήκον να αντιδράσουμε στην ωμότερη επιθετική πράξη που διαπράχθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Το Κρεμλίνο το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και γι' αυτό ακριβώς προσπάθησε με τον καλύτερο τρόπο να μας διασπάσει. Πέτυχε όμως το ακριβώς αντίθετο. Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο ενωμένοι και αποφασισμένοι. Είμαστε μία Ένωση, μία Συμμαχία, ενωμένοι στον σκοπό μας.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Φεβρουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα