Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Σεπτεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν στον Τύπο σχετικά με τη νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας

von der Leyen

Θέλαμε να παρουσιάσουμε από κοινού την όγδοη δέσμη κυρώσεων. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία κλιμάκωσε σε νέα επίπεδα την εισβολή στην Ουκρανία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα που διοργανώνονται στα εδάφη που κατέχει η Ρωσία αποτελούν παράνομη απόπειρα αρπαγής γης και αλλαγής των διεθνών συνόρων διά της βίας. Η κινητοποίηση και η απειλή του Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων αποτελούν περαιτέρω βήματα στην πορεία κλιμάκωσης.

Δεν αποδεχόμαστε τα εικονικά δημοψηφίσματα ούτε οποιοδήποτε είδος προσάρτησης στην Ουκρανία. Και είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε το Κρεμλίνο υπόλογο γι’ αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτείνουμε σήμερα από κοινού μια νέα δέσμη σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το πρώτο μέρος αφορά τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων, ο οποίος θα παρουσιαστεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο / Αντιπρόεδρο κ. Τζουζέπ Μπορέλ αμέσως μετά.

Θέλω να επικεντρωθώ στο δεύτερο μέρος αυτών των κυρώσεων που θα περιορίσουν περαιτέρω το εμπόριο. Με τις κυρώσεις αυτές, απομονώνουμε και πλήττουμε ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία. Προτείνουμε, λοιπόν, την επιβολή νέων σαρωτικών απαγορεύσεων εισαγωγής ρωσικών προϊόντων. Αυτές οι απαγορεύσεις θα κρατήσουν τα ρωσικά προϊόντα εκτός της ευρωπαϊκής αγοράς και θα στερήσουν από τη Ρωσία πρόσθετα έσοδα ύψους 7 δισ. ευρώ. Προτείνουμε επίσης την επέκταση του καταλόγου των προϊόντων που δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν στη Ρωσία. Στόχος είναι να στερηθεί το στρατιωτικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου από βασικές τεχνολογίες. Για παράδειγμα, σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονται πρόσθετα είδη που χρησιμοποιούνται στην αεροπορία ή ηλεκτρονικά κατασκευαστικά στοιχεία και ειδικές χημικές ουσίες. Αυτές οι νέες απαγορεύσεις εξαγωγών θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της να εκσυγχρονιστεί. Θα προτείνουμε επίσης πρόσθετες απαγορεύσεις για την παροχή ευρωπαϊκών υπηρεσιών στη Ρωσία, καθώς και απαγόρευση για τους υπηκόους της ΕΕ να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων. Η Ρωσία δεν θα πρέπει να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή γνώση και εμπειρογνωμοσύνη.

Το τρίτο μέρος των κυρώσεων αφορά το ρωσικό πετρέλαιο. Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα κέρδη από την πώληση ορυκτών καυσίμων για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της. Όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, θα θυμάστε ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει να απαγορεύσουμε από τις 5 Δεκεμβρίου τη μεταφορά δια θαλάσσης ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να χρειάζονται ρωσικές πετρελαϊκές προμήθειες, αλλά σε χαμηλές τιμές. Ως εκ τούτου, η G7 συμφώνησε κατ’ αρχήν να θεσπίσει ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο για τις τρίτες χώρες. Αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου θα συμβάλει αφενός στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας και αφετέρου θα διατηρήσει σταθερές τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Σήμερα, στο πλαίσιο αυτής της δέσμης μέτρων, καθορίζουμε τη νομική βάση γι’ αυτό το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου.

Και το τελευταίο σημείο στο οποίο θέλω να επικεντρωθώ είναι ότι εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την πάταξη της καταστρατήγησης των κυρώσεων. Για τον σκοπό αυτό, προσθέτουμε μια νέα κατηγορία κυρώσεων. Στην κατηγορία αυτή, θα μπορούμε να συμπεριλάβουμε στον κατάλογο τα άτομα που καταστρατηγούν τις κυρώσεις μας. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποια άτομα αγοράζουν αγαθά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μεταφέρουν σε τρίτες χώρες και στη συνέχεια στη Ρωσία, αυτό θα αποτελούσε καταστρατήγηση των κυρώσεων μας και τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο. Νομίζω ότι αυτό θα έχει σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Οι κυρώσεις μας έχουν πλήξει σοβαρά το σύστημα του Πούτιν. Έχουν καταστήσει δυσκολότερο γι’ αυτόν να στηρίξει τον πόλεμο. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας και σημειώνουμε πρόοδο.

 

Αρμόδιοι επικοινωνίας για τον Τύπο

Eric MAMER

Τηλέφωνο

+ 32 2 299 40 73

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

eric [dot] mameratec [dot] europa [dot] eu (eric[dot]mamer[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Dana SPINANT

Τηλέφωνο

+ 32 2 299 01 50

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

dana [dot] spinantatec [dot] europa [dot] eu (dana[dot]spinant[at]ec[dot]europa[dot]eu)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα