Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Οκτωβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων

1_17_9.jpg
© EU
Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων

"Το εκφωνηθέν κείμενο είναι το μόνο αυθεντικό"

 «Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά την αποστολή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Το τελευταίο δεκάμηνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαγάγει πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων παγκοσμίως. Εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ έχουν αποσταλεί σε πάνω από 150 χώρες σε όλες τις ηπείρους, από την Ιαπωνία ως την Τουρκία, από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη Νέα Ζηλανδία και από τη Νότιο Αφρική ως τη Βραζιλία. Μέσω του COVAX έχουμε παραδώσει γύρω στις 87 εκατ. δόσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά του κορονοϊού. Από την αρχή μοιραζόμαστε δίκαια τα εμβόλιά μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Έχουμε εξαγάγει ίδιες ποσότητες με αυτές που παραδώσαμε στους πολίτες της ΕΕ. Και πράγματι, τουλάχιστον το ένα στα δύο εμβόλια που παράγονται στην Ευρώπη εξάγεται.

Παράλληλα η ΕΕ κατέστησε δυνατό τον εμβολιασμό των πολιτών μας. Πάνω από το 75 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο. Αλλά από την αρχή παραμείναμε ανοιχτοί προς τον υπόλοιπο κόσμο και συνεχίσαμε να εξάγουμε ακόμη κι όταν τα εμβόλια ήταν δυσεύρετα στην ΕΕ. Διότι γνωρίζαμε ότι τον κορονοϊό θα μπορέσουμε να τον νικήσουμε μόνο αν τον καταπολεμήσουμε παντού. Και σκοπεύουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, έχουμε θέσει ως στόχο παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 70 % μέχρι του χρόνου. Το Θεματολόγιο ΕΕ-ΗΠΑ για την Καταπολέμηση της Παγκόσμιας Πανδημίας θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτό που της αναλογεί.

Πέραν των εξαγωγών μας, τους επόμενους μήνες η ΕΕ θα δωρίσει τουλάχιστον 500 εκατ. δόσεις στις πλέον ευάλωτες χώρες. Κι άλλες χώρες, όμως, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Συνεργάζομαι στενά με τον Πρωθυπουργό Ντράγκι και τον Πρόεδρο Μπάιντεν ώστε, στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στη Ρώμη, να συσπειρώσουμε τους ηγέτες της G20 πίσω από τον φιλόδοξο αυτό στόχο: να νικήσουμε την παγκόσμια πανδημία.

Σας ευχαριστώ»

Η δήλωση είναι διαθέσιμη στα αγγλικά , τα γαλλικά και τα γερμανικά .

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Οκτωβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα