Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με την πολιτική συμφωνία επί του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the Brussels European Council

Αθήνα, 20/12/2023

 «Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε μια πολυαναμενόμενη πολιτική συμφωνία επί του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο κ. Σχοινά και την Επίτροπο κ. Γιούανσον για τις άοκνες προσπάθειές τους και την σκληρή δουλειά που κατέβαλαν για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Η μετανάστευση αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες αντικανονικοί μετανάστες ταξιδεύουν υπό επικίνδυνες συνθήκες για να φτάσουν στα σύνορα μας. Συχνά πέφτουν θύματα εγκληματιών, διακινητών και εμπόρων ανθρώπων που τους δελεάζουν με ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλή διέλευση και τους αποσπούν χρήματα.

Τα κράτη μέλη στα εξωτερικά μας σύνορα αναγκάζονται να διαχειρίζονται την παράνομη μετανάστευση, η οποία συχνά  θέτει υπό αμφισβήτηση την προστασία των συνόρων τους.

Στην αρχή της θητείας μου, δεσμεύτηκα να δημιουργήσω ένα κοινό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης στην ΕΕ.

 Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα εξασφαλίσει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση στην ευρωπαϊκή αυτή πρόκληση.

 Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι και όχι οι διακινητές θα αποφασίζουν ποιος έρχεται και ποιος μπορεί να παραμείνει στην ΕΕ. Σημαίνει προστασία όσων έχουν ανάγκη.


Το Σύμφωνο θα διασφαλίσει επίσης ότι τα κράτη μέλη θα μοιράζονται τις προσπάθειες υπεύθυνα, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη προς  τα κράτη μέλη που προστατεύουν τα εξωτερικά μας σύνορα αποτρέποντας την παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ.

 Θα δώσει επίσης στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της εργαλεία για ταχεία αντίδραση σε καταστάσεις κρίσης, όταν τα κράτη μέλη είναι αντιμέτωπα με μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων ή με εργαλειοποίηση, όταν εχθρικές χώρες επιχειρούν εσκεμμένα να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της.

 Παράλληλα με το Σύμφωνο, η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη μέσω συγκεκριμένων, επιχειρησιακών μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων.

Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα σχέδια δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου, των Βαλκανίων και του Ατλαντικού.

 Οικοδομούμε εταιρικές σχέσεις με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, για την καταπολέμηση των διακινητών και των εμπόρων ανθρώπων και τη διασφάλιση αποτελεσματικής επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ.

 Το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης έγκειται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο αυτών πυλώνων.

Ένα ισχυρό και αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο, το οποίο προσφέρει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και εστιασμένη δράση για την καλύτερη προστασία των συνόρων μας, την εξάρθρωση και την αποτροπή των επιχειρήσεων των διακινητών και τη συνεργασία με τρίτες χώρες για αμοιβαία επωφελείς εταιρικές σχέσεις

Η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.

 Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα