Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Φεβρουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας

Press statement by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, on the EU’s response to the Russian aggression against Ukraine

Η δήλωση είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά.

«Χαιρετίζω την πολιτική συμφωνία που παρασχέθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ για μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Δεν μπορούμε να τη δεχτούμε. Η απόφαση αυτή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία κατασκεύασε την κρίση αυτή και είναι υπεύθυνη για τη σημερινή κλιμάκωση. Τώρα θα οριστικοποιήσουμε γρήγορα τη δέσμη κυρώσεων, σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια στιβαρή δέσμη που περιέχει διάφορα σταθμισμένα μέτρα. Αποτελεί σαφή απάντηση στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις στοχεύουν άμεσα τα άτομα και τις εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες. Στοχεύουν τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Επίσης απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιφερειών και της ΕΕ —όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα δυσχεράνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη συνέχιση των επιθετικών πολιτικών του Κρεμλίνου.

Όσον αφορά τον αγωγό Nord Stream 2, πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. Διότι η κρίση αυτή δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι υπερβολικά εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η σημερινή μας δράση αποτελεί απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κρίση που προκάλεσε, είμαστε έτοιμοι απαντήσουμε με πρόσθετα μέτρα. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί με ταχύτητα».

Η πλήρης δήλωση και το βίντεο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Φεβρουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα