Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με την 10η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the plenary session of the European Parliament

«Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας σπέρνει τον θάνατο και την καταστροφή. Ο Πούτιν όχι μόνο διεξάγει έναν βάναυσο πόλεμο στο πεδίο της μάχης, αλλά στοχοποιεί χωρίς οίκτο και αμάχους. Το επιτιθέμενο μέρος πρέπει να πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις πράξεις. Σήμερα, αυξάνουμε την πίεση με μια 10η δέσμη κυρώσεων.

Πρώτον, προτείνουμε περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας άνω των 11 δισ. ευρώ, ώστε να στερηθεί η ρωσική οικονομία καίριας σημασίας τεχνολογίες και βιομηχανικά είδη. Για να έχουν οι εν λόγω κυρώσεις τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο, είναι στοχευμένες σε πολλά βιομηχανικά προϊόντα που χρειάζεται η Ρωσία και τα οποία δεν μπορεί να αποκτήσει από τρίτες χώρες μέσω καταστρατήγησης των κυρώσεων. Πρόκειται για καίριας σημασίας προϊόντα, όπως ηλεκτρονικά είδη, ειδικά οχήματα, εξαρτήματα μηχανημάτων, ανταλλακτικά φορτηγών και κινητήρες αεριωθουμένων. Στοχεύουμε επίσης είδη που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα και τα οποία μπορούν να ανακατευθυνθούν στον ρωσικό στρατό, όπως κεραίες ή γερανοί.

Δεύτερον, θα περιορίσουμε περαιτέρω τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας. Προτείνουμε ελέγχους σε 47 νέα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρωσικά οπλικά συστήματα, μεταξύ άλλων σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), σε πυραύλους και σε ελικόπτερα. Προτείνουμε ελέγχους και σε συγκεκριμένα υλικά σπάνιων γαιών καθώς και στις θερμικές κάμερες. Με αυτές τις κυρώσεις, έχουμε απαγορεύσει όλα τα τεχνολογικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης. Και θα διασφαλίσουμε ότι αυτά τα προϊόντα δεν θα φτάσουν στο πεδίο της μάχης με άλλο τρόπο. Γι’ αυτό, λοιπόν, για πρώτη φορά, προσθέτουμε οντότητες τρίτων χωρών στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τα είδη και την τεχνολογία διπλής χρήσης. Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν παρέχουν στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, προσθέτουμε επτά ιρανικές οντότητες στο καθεστώς της ΕΕ για τα είδη και την τεχνολογία διπλής χρήσης. Επί του παρόντος απαγορεύεται πλήρως η πώληση ευαίσθητων ειδών στη Ρωσία. Και είμαστε έτοιμοι να καταχωρίσουμε στον κατάλογο των κυρώσεων και άλλες ιρανικές οντότητες η οντότητες τρίτων χωρών που παρέχουν ευαίσθητη τεχνολογία στη Ρωσία. Αυτό θα λειτουργήσει ως ισχυρό αποτρεπτικό μέσο για άλλες εταιρείες και παράγοντες του διεθνούς εμπορίου.

Το τρίτο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ αφορά τη ρωσική μηχανή προπαγάνδας. Ο Πούτιν διεξάγει πόλεμο και στον δημόσιο χώρο, με έναν στρατό προπαγανδιστών και δικτύων παραπληροφόρησης. Διαδίδουν τοξικά ψέματα για να πολώσουν τις κοινωνίες μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνουμε να καταχωριστούν στον κατάλογο των κυρώσεων οι προπαγανδιστές του Πούτιν καθώς και πρόσθετοι στρατιωτικοί και πολιτικοί διοικητές. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα σας παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καταχωρίσεις που προτείνουμε σήμερα.

Έχουμε πλέον θεσπίσει τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχει επιβάλει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρέπει να διασφαλίσουμε την αυστηρή εφαρμογή τους. Ως εκ τούτου, η 10η δέσμη μέτρων εισάγει νέα μέτρα για την πρόληψη της καταστρατήγησης των κυρώσεων. Αυτό είναι το τέταρτο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ. Θα παρακολουθούμε τους ολιγάρχες που προσπαθούν να αποκρύψουν ή να πωλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Και μαζί με τα κράτη μέλη θα προχωρήσουμε σε μια επισκόπηση όλων των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που βρίσκονται στην ΕΕ. Πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκονται και ποια είναι η αξία τους. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας ενόψει της πιθανής χρήσης των δημόσιων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης στην Ουκρανία.

Τέλος, συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη, τους παράγοντες στη διακίνηση αγαθών και τις χώρες εταίρους για την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων. Ο ειδικός απεσταλμένος μας κ. Ντέιβιντ O’ Σάλιβαν έχει επαφές με τρίτες χώρες για να διασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή των κυρώσεων και την αποτροπή της καταστρατήγησής τους. Την επόμενη εβδομάδα, θα διοργανώσουμε ένα φόρουμ συντονιστών για τις κυρώσεις, στο οποίο θα συμμετέχουν οι διεθνείς εταίροι μας και τα κράτη μέλη, με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών επιβολής των κυρώσεων. Από κοινού, σφίγγουμε όλο και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία. Καλώ τα κράτη μέλη να εγκρίνουν άμεσα αυτή τη νέα δέσμη κυρώσεων. Στόχος μας είναι να επιβάλουμε, από κοινού με τους εταίρους μας της G7, περαιτέρω σημαντικές κυρώσεις έως τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου του Πούτιν.»

Η δήλωση είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, στα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ουκρανικά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα