Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν προς τον Τύπο έπειτα από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας

EU/Japan Summit, 12/05/2022

Σας ευχαριστώ. Είχαμε μια πολύ ουσιαστική σύνοδο κορυφής.

Επιτρέψατέ μου καταρχάς να εκφράσω πόσο χαρούμενη είμαι που βρίσκομαι εδώ στο Τόκιο.

Επειδή γνωρίζω ότι, σ' έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο, η ΕΕ μπορεί να βασίζεται σε έναν από τους παλαιότερους και στενότερους συμμάχους της.

Και αντίστοιχα, επειδή μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να τονίσω για άλλη μια φορά ότι κι η Ιαπωνία μπορεί να βασίζεται στην ΕΕ.

Αυτό το αποδείξαμε, μεταξύ άλλων, διασφαλίζοντας την παράδοση πάνω από 390 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού σας και για τον τρόπο που ξεπεράσατε τις δυσκολίες της πανδημίας, τις οποίες όλοι βιώσαμε.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία μοιράζονται τόσα πολλά κοινά στοιχεία. Φυσικά τις αξίες μας: δημοκρατία και κράτος δικαίου. Το οικονομικό μας μοντέλο. Και το όραμά μας για τον κόσμο.

Και οι δύο προωθούμε ένα πολυμερές διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες σχεδιασμένους έτσι ώστε να προστατεύονται και να ωφελούνται οι πάντες.

Κι επειδή ακριβώς αυτό το όραμα αμφισβητείται τόσο συχνά στις μέρες μας, η ΕΕ επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεών της με ομονοούντες εταίρους όπως η Ιαπωνία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα πραγματοποιούμε την 28η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, γεγονός που μαρτυρά το βάθος των δεσμών που μας ενώνουν. Στη σύνοδο αυτή συζητήσαμε τρόπους εμβάθυνσης της σχέσης μας.

Με συγκεκριμένες επιμέρους εργασίες που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις οικονομίες και τους πολίτες μας και οι οποίες ταυτόχρονα θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι περιοχές μας.

Θα ήθελα να επεκταθώ επ'αυτού.

Η περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ευημερεί. Είναι επίσης θέατρο εντάσεων. Πάρτε για παράδειγμα την κατάσταση στην Ανατολική και στη Νότια Σινική Θάλασσα ή τη μόνιμη απειλή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Αγαπητέ Φούμιο, όπως συζητήσαμε, η ΕΕ θέλει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στον Ινδικό-Ειρηνικό. Θέλουμε να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες σε μια περιοχή που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας.

Και έτσι ερχόμαστε στο θέμα της Ρωσίας, η οποία σήμερα αποτελεί την πιο άμεση απειλή στην διεθνή τάξη. Με τον βάρβαρο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Και με αυτό το ανησυχητικό σύμφωνο με την Κίνα και την έκκλησή τους για «νέες» και, εν πολλοίς, αυθαίρετες, διεθνείς σχέσεις.

Η Ιαπωνία ανήκει στον πυρήνα της ομάδας των χωρών που επέβαλαν σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ιαπωνία, όπως και η ΕΕ, καταλαβαίνει ποιο είναι το διακύβευμα.

Δεν είναι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, ούτε το μέλλον της Ευρώπης αλλά το μέλλον της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης.

Γι' αυτό καθίσταται επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ομονοούντων εταίρων όπως η ΕΕ και η Ιαπωνία. Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Και κάναμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου.

Πρώτον, σήμερα (σ.σ. χθες) εγκαινιάζουμε την Ψηφιακή Σύμπραξη ΕΕ-Ιαπωνίας.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια σύμπραξη που συνάπτουμε με εταίρο μας.

Ένα φόρουμ που θα παρέχει πολιτική καθοδήγηση και ώθηση στις κοινές μας εργασίες για τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Διότι η ηγεσία στον τομέα αυτό είναι καίριας σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλειά μας.

Δεύτερον, θα χρησιμοποιήσουμε την Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας για να διαφοροποιήσουμε και να ενισχύσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας.

Αυτό είναι σημαντικό διότι υπάρχουν υλικά και τεχνολογίες, όπως οι ημιαγωγοί, που έχουν καταστεί απαραίτητα για την οικονομία και την καθημερινή μας ζωή.

Πρέπει να μπορούμε να βασιζόμαστε σε αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού.

Τρίτον, συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας στις υποδομές.

Στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, όπως και αλλού, υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ανάγκες και περιορισμένες επιλογές.

Πολλές φορές, αυτές έχουν ένα τίμημα, το οποίο καμία χώρα δεν θα έπρεπε να αναγκαστεί να πληρώσει, όπως την υπονόμευση της κυριαρχίας.

Γι' αυτό η ΕΕ εγκαινίασε τη στρατηγική Global Gateway. Όπως συζητήσαμε, Πρωθυπουργέ Κισίντα, θα ήθελα να συνεργαστούμε με την Ιαπωνία για να ταυτοποιήσουμε τα καλά έργα στον τομέα αυτό, βασιζόμενοι στις δύο πρωτοποριακές μας πρωτοβουλίες: την Σύμπραξη Συνδεσιμότητας και την Πράσινη Συμμαχία.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ Κισίντα, επιτρέψατέ μου να ολοκληρώσω ευχαριστώντας σας θερμά για την εκπληκτική αλληλεγγύη που επέδειξε η Ιαπωνία εκτρέποντας ορισμένα από τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη.

Αυτό έγινε σε μια κρίσιμη για μας χρονική στιγμή, όταν οι ανάγκες θέρμανσης της Ευρώπης ήταν στο αποκορύφωμά τους.

Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε την κίνηση αυτή. Δείχνει τη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατιών. Σας ευχαριστώ.

 

Η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
12 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα