Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν κατά τα εγκαίνια του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Bulgaria

Ευχαριστούμε, Πρόεδρε Ράντεφ, που μας καλέσατε σε αυτήν την σημαντικότατη εκδήλωση.

Κυρίες/κύριοι* πρόεδροι,

Κυρίες/κύριοι *πρωθυπουργοί,

Εξοχότατοι/-ες*,

Κυρίες και κύριοι,

Το έργο του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. Αρκετά μεγάλο διάστημα. Ξεκίνησε το 2009, σε μια περίοδο κατά την οποία η Βουλγαρία επλήγη σοβαρά από την απόφαση της Gazprom να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Χρειάστηκε μεγάλη αποφασιστικότητα για την επίτευξη του στόχου. Και είδαμε το βίντεο, ακούσαμε τα λόγια σας. Πράγματι χρειάζεται μεγάλο πάθος πίσω από ένα τέτοιο έργο. Και σήμερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ICGB, αλλά επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τη βουλγαρική και την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίησή του. Χρειάζεται μεγάλη αντοχή, μεγάλη στρατηγική υπομονή. Νομίζω ότι υπήρξαν σκαμπανεβάσματα αλλά τα καταφέρατε. Και, όπως ειπώθηκε ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε το έργο από την πρώτη ημέρα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, με περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Μπορώ να πω ότι σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για τη Βουλγαρία και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Βουλγαρία λάμβανε το 80 % του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Αυτό συνέβαινε προτού η Ρωσία αποφασίσει να ξεκινήσει έναν αποτρόπαιο πόλεμο κατά της Ουκρανίας και έναν ενεργειακό πόλεμο κατά της Ευρώπης. Ο αγωγός αυτός αλλάζει τα δεδομένα. Αλλάζει τα δεδομένα για τη Βουλγαρία και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Κι αυτό σημαίνει ελευθερία. Σημαίνει επίσης απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Πράγματι, η γραμμή διασύνδεσης θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας. Σπουδαία νέα σε πολύ δύσκολους καιρούς.

Τόσο εδώ στη Βουλγαρία όσο και στην Ευρώπη, οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας. Ωστόσο, χάρη σε έργα όπως αυτό, η Ευρώπη θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα. Δουλέψαμε πολύ σκληρά κατά τους τελευταίους μήνες για να φτάσουμε ως εδώ. Το πρώτο βήμα ήταν η αποστασιοποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και στροφή προς άλλους πιο αξιόπιστους προμηθευτές. Πρόεδρε Αλίγιεφ, σας επισκέφθηκα τον Ιούλιο γι' αυτόν τον σκοπό. Φίλοι μας από τη Νορβηγία, φίλοι μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Αλγερία και πολλοί άλλοι που μας βοηθήσατε τούτη τη δύσκολη στιγμή. Το δεύτερο βήμα, βέβαια εξοικονόμηση. Εξοικονόμηση των αποθεμάτων που διαχειριζόμαστε από κοινού. Και δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το τρίτο βήμα που είναι σημαντικότατο, μεσομακροπρόθεσμα, τις μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα, υδρογόνο, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ενέργεια εγχώρια, που παράγεται εδώ. Δημιουργεί θέσεις εργασίας εδώ και μας βοηθά να μην εξαρτώμαστε από άλλους. Μ' άλλα λόγια, η Ευρώπη έχει όλα όσα χρειάζεται για να απεξαρτηθούμε από τη Ρωσία. Είναι απλώς ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Κυρίες και κύριοι,

Τούτο με οδηγεί στη δεύτερη παρατήρησή μου: Βρισκόμαστε και πάλι σε κρίσιμη συγκυρία. Η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρή. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, μπορούμε να τη διαχειριστούμε, αλλά είναι σοβαρή. Και απαιτεί από την Ευρώπη κοινή απάντηση που να καθιστά δυνατή τη μείωση των ενεργειακών δαπανών για οικογένειες και επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να τον επιτύχουμε. Έχουμε λάβει ήδη σημαντικά μέτρα επ' αυτού. Χτες, για παράδειγμα, συμφωνήσαμε όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσουμε τα απροσδόκητα κέρδη που αποκομίζουν ορισμένες εταιρείες ενέργειας και να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη αυτά για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στοχευμένα. Και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Το ξέρουμε όλοι. Αλλά πράττοντας έτσι —και τούτο είναι το μήνυμά μου— πρέπει να διαφυλάξουμε τα θεμέλια της οικονομίας μας, και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας. Αυτή είναι η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εκεί προέρχεται ο πλούτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ενιαία αγορά. Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, διατρέχουμε σοβαρά τον κίνδυνο του κατακερματισμού. Συνεπώς είναι υψίστης σημασίας να διατηρήσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ενιαία αγορά. Και είναι υψίστης σημασίας να αποφύγουμε στρεβλώσεις της ενιαίας αγοράς.

Οπότε, το καθήκον μας είναι σαφέστατο. Θα πράξουμε περισσότερα για να συγκρατήσουμε τις δυσθεώρητες τιμές της ενέργειας που εξασθενούν την οικονομία μας. Και πρέπει να ενεργήσουμε ως Ευρωπαίοι, μαζί και από κοινού. Αυτά θα συζητήσουμε σε λίγες μέρες στην Πράγα με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Και ανυπομονώ πραγματικά. Και μου άρεσε πάρα πολύ το μότο σας: «Αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θέλεις να πας μακριά, πήγαινε μαζί με άλλους.» Ας συσπειρωθούμε λοιπόν και ας διαμορφώσουμε την ισχυρή και ανθεκτική Ενεργειακή Ένωσή μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
1 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα