Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν επ’ ευκαιρία του ενός λεπτού σιγής που τήρησε το Σώμα των Επιτρόπων προς τιμήν των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ

παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στην ΕΕ.

«Πρέσβη Χαϊμ Ρεγκέβ, καλωσορίσατε.

Το περασμένο Σάββατο, τα ξημερώματα του Σαμπάτ, ολόκληρος ο πλανήτης ξύπνησε με αισθήματα φρίκης. Εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν γυναίκες και παιδιά μέσα στα σπίτια τους. Κυνήγησαν εκατοντάδες νέους άνδρες και γυναίκες που γιόρταζαν τη ζωή και τη μουσική. Πήραν ομήρους εκατοντάδες αθώους ανθρώπους, των οποίων η τύχη ακόμη αγνοείται.

Οι αθώοι αυτοί άνθρωποι σκοτώθηκαν για έναν και μόνο λόγο. Επειδή ήταν Εβραίοι που ζούσαν στο Κράτος του Ισραήλ.

Πρόκειται για ένα αρχαίο κακό, το οποίο μας ξαναφέρνει στο νου τις πιο σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος μας και μας κλονίζει συθέμελα.

Όταν χαρακτηρίζουμε τέτοιου είδους ειδεχθή περιστατικά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Πρόκειται για τρομοκρατία. Και αποτελούν πράξη πολέμου.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση από δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ εντός της χώρας.

Μόνο μία απάντηση μπορούμε να δώσουμε στην πράξη αυτή. Η Ευρώπη συμπαραστέκεται στο Ισραήλ. Και στηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ.

Μίλησα με τον Πρόεδρο Χέρτσογκ και του μετέφερα την πλήρη υποστήριξή μου.

Το κτίριο Berlaymont φωτίστηκε στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ, όπως και πολλά άλλα μνημεία της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Σας ζητώ να τηρήσετε ένα λεπτού σιγή για τα θύματα αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων.

Πρόκειται για μια τραγωδία για το Ισραήλ, για τον εβραϊκό λαό, αλλά και για την Ευρώπη.

Δεν χωρεί καμία δικαιολογία για την τρομοκρατική πράξη της Χαμάς. Δεν έχει καμία σχέση με τις θεμιτές προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού. Η φρίκη που εξαπέλυσε η Χαμάς θα προκαλέσει περισσότερα δεινά στους αθώους Παλαιστίνιους.

Η ίδια η Χαμάς είναι η μοναδική υπεύθυνη για τις πράξεις της.

Η ανθρωπιστική μας στήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε προσεκτικά τη χρηματοδοτική μας βοήθεια προς την Παλαιστίνη. Η χρηματοδότηση της ΕΕ ποτέ δεν πήγε ούτε θα πάει ποτέ στη Χαμάς ή σε οποιαδήποτε τρομοκρατική οντότητα. Επομένως, τώρα θα επανεξετάσουμε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο υπό το πρίσμα της μεταβαλλόμενης κατάστασης στο πεδίο.

Τέλος, η σημερινή κατάσταση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην περιοχή.

Θα πρέπει να εργαστούμε για να περιορίσουμε τις αποσταθεροποιητικές της επιπτώσεις, μεταξύ άλλων και στη συνεχιζόμενη προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του.

Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούμε στενά τη στάση του Ιράν, δεδομένης της μακροχρόνιας στήριξης που παρέχει στη Χαμάς.

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και συντονισμένοι.

Αλλά το μήνυμά μου είναι σαφές. Η Ευρώπη συμπαραστέκεται στο Ισραήλ. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του φίλου και εταίρου της.»

 

Η δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα