Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Ιανουαρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ Κ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ Κ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

«Ισχύει μόνο ό, τι λεχθεί προφορικά»

 

Καλησπέρα σας.

 

Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπορεί να προτείνει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

 

Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα από πλευράς προσφοράς.

 

Την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε απροσδόκητα την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι προτίθεται να προμηθεύσει κατά τις προσεχείς εβδομάδες σημαντικά λιγότερες δόσεις από αυτές που συμφωνήθηκαν και ανακοινώθηκαν.

 

Αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απέστειλα επιστολή στην εταιρεία το Σαββατοκύριακο με την οποία έθεσα σημαντικά και σοβαρά ερωτήματα.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου και επιθυμεί να δει τους καρπούς αυτής της επένδυσης.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γνωρίζει επακριβώς ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca και, μέχρι στιγμής, πού ακριβώς και αν ή σε ποιον έχουν παραδοθεί.

 

Τα ερωτήματα αυτά συζητήθηκαν επίσης σήμερα στο κοινό διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής και των 27 κρατών μελών με την AstraZeneca.

 

Οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια δεύτερη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι δόσεις που παραγγέλθηκαν και προχρηματοδοτήθηκαν. Και θέλουμε να τηρηθούν πλήρως οι όροι του συμβολαίου μας.

 

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα 27 κράτη μέλη στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν ένας μηχανισμός διαφάνειας των εξαγωγών.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή αρκετών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 με συνολικό ύψος χρηματοδότησης 2,7 δισ. ευρώ.

 

Επιθυμούμε σαφήνεια όσον αφορά τις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ.

 

Στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 στην ΕΕ θα πρέπει να προβαίνουν σε έγκαιρη κοινοποίηση κάθε φορά που επιθυμούν να εξαγάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες.

 

Είναι αυτονόητο ότι οι παραδόσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα δεν επηρεάζονται από αυτή την πρόταση.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων της.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Ιανουαρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα