Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας: Κοινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου Μπορέλ και της Αντιπροέδρου Σούιτσα

The Berlaymont Building and European Flags

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά τη σταθερή δέσμευσή της να στηρίζει και να υπερασπίζεται τη δημοκρατία, με βάση τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, εντός και εκτός των συνόρων της.

Η δημοκρατία έχει μετασχηματίσει και βελτιώσει κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, η διάβρωση της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί μια πραγματικότητα η οποία δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί επίσης επίθεση κατά της δημοκρατίας και της τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη της και δημοκρατίες από όλο τον κόσμο έχουν ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι οι θεμελιώδεις αρχές των κοινωνιών μας.

Καμία δημοκρατία δεν είναι απρόσβλητη από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Πρέπει πάντα να επαγρυπνούμε και να αντιδρούμε στις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίθεσης στο κράτος δικαίου, καταστολής των ατομικών ελευθεριών, χειραγώγησης των εκλογών και καταπίεσης της κοινωνίας των πολιτών.

Καθώς τα απολυταρχικά καθεστώτα αναπτύσσουν και διαδίδουν ψευδή αφηγήματα που παρουσιάζονται ως εύκολες εναλλακτικές των δημοκρατιών, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις ειδεχθείς δυνατότητες της χειραγώγησης πληροφοριών και των δραστηριοτήτων παραπληροφόρησης.

Η συμμετοχικότητα είναι η ισχύς της δημοκρατίας. Όταν άνθρωποι όλων των γενιών έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους ώστε να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στο πλαίσιο των κοινωνιών τους, τότε μπορούν να αποκρούσουν τον απολυταρχισμό. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς στους οποίους στηρίζεται η δημοκρατία μας. Η προστασία αυτή συμβαδίζει με την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τους πολίτες για την οικοδόμηση δημοκρατικής ανθεκτικότητας.

Η προσήλωσή μας στη συμμετοχικότητα καταδεικνύεται από τις καινοτομίες μας όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ομάδων πολιτών, με βάση την επιτυχία που σημειώθηκε με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Οι καινοτομίες στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας οικοσυστήματος μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε τα διδάγματα που αποκομίσαμε με άλλους, καθώς αντλούμε επίσης διδάγματα από άλλους. Επιπλέον, το παγκόσμιο έργο μας για τη χειραφέτηση των γυναικών, των νέων και των παιδιών, ώστε να συμμετέχουν στα δημόσια ζητήματα και στη λήψη αποφάσεων, αποτελεί επένδυση στο μέλλον. Το έργο αυτό έχει να κάνει με τη σημασία της μετάδοσης βασικών αξιών και της παροχής στους πολίτες των δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στη δημοκρατική διαδικασία και για την προάσπισή της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να ενώσει τις δυνάμεις της με εκείνους που πιστεύουν στις δημοκρατικές αρχές και αξίες σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία και τον Ειρηνικό, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Πρέπει να επιμείνουμε στις προσπάθειές μας για την εξεύρεση κοινών στοιχείων και κοινών σημείων ενδιαφέροντος με τους εταίρους μας.

Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να στηρίξουμε ενεργά τις χώρες με δημοκρατικά ανοίγματα και να συνεχίσουμε να εξοπλιζόμαστε με ευκίνητους και ευέλικτους μηχανισμούς στήριξης, μεταξύ άλλων μέσω του πολυμερούς συστήματος.

Διότι, μαζί, οικοδομούμε τη δημοκρατία. Μαζί, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία. Μαζί, προασπιζόμαστε την οικουμενικότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα