Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο17 Δεκεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Διεθνής Ημέρα Μεταναστών: κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Έκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Επ' ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Κάθε χρόνο, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκαθίστανται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου 1 εκατομμύριο μεταναστεύουν από την ΕΕ για να εγκατασταθούν αλλού. Η μετανάστευση ανέκαθεν αποτελούσε —και θα αποτελεί πάντα— μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

Από τα βάθη των αιώνων, έχει επηρεάσει τις κοινωνίες μας, έχει εμπλουτίσει τους πολιτισμούς μας, έχει συμβάλει στην οικονομική μας ανάπτυξη και έχει διαμορφώσει πολλές από τις ζωές μας. Μπορεί να αποτελέσει πηγή ευημερίας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης — όταν τυγχάνει ορθής διαχείρισης. Η διαχείριση αυτή περιλαμβάνει την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων, τη θέσπιση σαφών και δίκαιων κανόνων για το άσυλο και τη μετανάστευση, την ελαχιστοποίηση της εκτόπισης πληθυσμού, την προώθηση της ένταξης και την αντιμετώπιση των αναγκών των κοινοτήτων υποδοχής.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μεταναστών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την ισχυρή δέσμευσή της για την προστασία της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών. Οι μετανάστες προσφέρουν αξία στις οικονομίες και στις κοινωνίες μας και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι η μετανάστευση πραγματοποιείται με ασφαλή, νόμιμο και ορθά διαχειριζόμενο τρόπο.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία του κορονοϊού, επιστήσαμε την προσοχή μας στη στήριξη ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι μετανάστες, τα εκτοπισμένα άτομα και οι κοινότητες υποδοχής τους, σε ολόκληρο τον κόσμο, και θα εξακολουθήσουμε να το πράττουμε.

Η διαχείριση της μετανάστευσης απαιτεί παγκόσμια συνεργασία και δέσμευση, αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια ολοκληρωμένη, ισόρροπη και συνεργατική προσέγγιση, σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής, διέλευσης και προορισμού, τους περιφερειακούς και πολυμερείς οργανισμούς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, τις οργανώσεις μεταναστών και τις οργανώσεις της διασποράς. Επιδιώκουμε επίσης να μεγιστοποιήσουμε τα αναπτυξιακά οφέλη της μετανάστευσης, να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των εμβασμάτων και να συνεργαστούμε στενά με οργανώσεις της διασποράς.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο προτείναμε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο του συμφώνου αυτού, στόχος μας είναι η κοινή διακυβέρνηση της μετανάστευσης σε επίπεδο Ένωσης: αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών, αποτελεσματικότερες διαδικασίες, ισχυρότερη δέσμευση για την ανάπτυξη οδών νόμιμης μετανάστευσης, ενίσχυση της ένταξης και αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο του νέου συμφώνου, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες εταίρους. Η αύξηση των οικονομικών ευκαιριών, η σκληρότερη μάχη ενάντια στους διακινητές και στους εμπόρους ανθρώπων που επωφελούνται από την απελπισία και θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, καθώς και η βελτίωση της επανεισδοχής και της επανένταξης των μεταναστών, αποτελούν στοιχεία ολοκληρωμένων, εξατομικευμένων εταιρικών σχέσεων τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει και επιδιώκουμε να ενισχύσουμε.»

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
17 Δεκεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα