Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Σεπτεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Βραβεύθηκαν τρεις ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Το Σάββατο ανακοινώθηκαν οι νικητές του 78ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας .

 

 

Τρεις από τις ταινίες που βραβεύτηκαν έχουν γυριστεί με χρηματοδότηση της ΕΕ. Η ταινία «Il buco» (Η τρύπα) του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο, που συμμετείχε στο τμήμα «Venezia 78» του διαγωνισμού, έλαβε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής. Επιπλέον, ο Πέτερ Κερέκες και ο Ιβάν Οστροτσόβσκι έλαβαν το βραβείο «Orizzonti» (Ορίζοντες) καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Cenzorka» (107 μητέρες). Η κριτική επιτροπή των βραβείων «Orizzonti» απένειμε επίσης το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στον Πίσεθ Τσαν για τον ρόλο του στην ταινία «Bodeng sar» (Λευκό κτίριο) του Κάβιτς Νεάνγκ.

 

Συνολικά 6 ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ διαγωνίστηκαν στο φετινό φεστιβάλ σε διάφορες κατηγορίες, ιδίως στα τμήματα «Venezia 78», «Orizzonti» (Ορίζοντες), «Orizzonti Extra» (Ορίζοντες Extra) και «Orizzonti Short Films» (Ορίζοντες Ταινίες Μικρού Μήκους). Οι ταινίες αυτές είναι συμπαραγωγές διεθνών ομάδων υψηλού κύρους από χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχία) αλλά και τρίτες χώρες (Νορβηγία, Καμπότζη, Κονγκό, Λίβανος, Κατάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Ουκρανία).

 

Συνολικά, η ΕΕ έχει επενδύσει περισσότερα από 290.000 ευρώ μέσω του σκέλους MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» στην ανάπτυξη και τη διεθνή συμπαραγωγή και διανομή των ταινιών αυτών.

 

Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν επίσης στο πλαίσιο της εκστρατείας για τα 30 χρόνια του προγράμματος MEDIA, η οποία τιμά τη συνεχή στήριξη της ΕΕ προς την οπτικοακουστική βιομηχανία επί δεκαετίες, τονίζοντας τα επιτεύγματά της μπροστά και πίσω από τις κάμερες και αναδεικνύοντας τον πραγματικό αντίκτυπο της στήριξης της ΕΕ στον κλάδο.

 

Το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA», φιλοξένησε επίσης μια εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Κινηματογράφου στις 6 Σεπτεμβρίου με τίτλο: «Στα παρασκήνια της βιομηχανίας κινηματογράφου: για μια καινοτόμο και ανθεκτική βιομηχανία».

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
13 Σεπτεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα