Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο3 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Διατλαντική εταιρική σχέση: Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί τον Καναδά και τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

von der Leyen

Διατλαντική εταιρική σχέση: Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί τον Καναδά και τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

Στο πλαίσιο επίσκεψης στον Καναδά και τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τρουντό και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσει τις διατλαντικές σχέσεις, το εμπόριο, τις στρατηγικές τομεακές εταιρικές σχέσεις και τη συνεργασία για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Η Πρόεδρος θα ξεκινήσει της επίσκεψή της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από την Οτάβα του Καναδά, όπου θα φτάσει το βράδυ της 6ης Μαρτίου. Το πρωί της 7ης Μαρτίου, η Πρόεδρος θα μεταβεί στην καναδική στρατιωτική βάση Kingston, απ’ όπου πολλά καναδικά στρατεύματα αναχώρησαν για την Πολωνία προκειμένου να στηρίξουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Εκεί, η Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Τρουντό, με τον οποίο θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου (περίπου στις 18:00 ώρα Ελλάδος/Κύπρου, σε ζωντανή μετάδοση από το EbS). Θα ακολουθήσει διάλογος των δύο ηγετών με μέλη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων του Καναδά. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός κ. Τρουντό θα επισκεφθούν μια καναδική εταιρεία καθαρής τεχνολογίας. Η επίσκεψη αυτή αναδεικνύει τις δυνατότητες της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καναδά για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας, την οποία οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να προωθήσουν περαιτέρω. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος θα επιστρέψει στην Οτάβα για να εκφωνήσει ομιλία σε κοινή σύνοδο του Κοινοβουλίου του Καναδά (περίπου στις 00:00 ώρα Ελλάδος/Κύπρου, ζωντανά στο EbS). Το βράδυ, η Πρόεδρος θα παραστεί σε δεξίωση που διοργανώνει ο Πρωθυπουργός κ. Τρουντό με την παρουσία της επιχειρηματικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Καναδά. Στις 8 Μαρτίου το πρωί, η Πρόεδρος θα συναντηθεί με την κ. Μέρι Σάιμον, Γενική Κυβερνήτρια του Καναδά.

Στις 8 Μαρτίου το απόγευμα, η Πρόεδρος θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή 10 Μαρτίου. Η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για τις παγκόσμιες και γεωστρατηγικές προτεραιότητες θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επίσης πώς θα διατηρήσουν τη διατλαντική ηγετική τους θέση στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας και πώς θα διασφαλίσουν τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στον τομέα της καινοτομίας και της ασφάλειας των αλυσίδων εφοδιασμού για τους σκοπούς της καθαρής τεχνολογίας, κινητοποιώντας παράλληλα όλες  τις χώρες του κόσμου να υιοθετήσουν τον παγκόσμιο στόχο μηδενικών καθαρών εκπομπών. Πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
3 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα