Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: Η Επιτροπή διοργανώνει μια ομάδα Ευρωπαίων πολιτών για τους εικονικούς κόσμους

διάσκεψη για το μέλλον

Σήμερα, η Επιτροπή υποδέχεται μια ομάδα Ευρωπαίων πολιτών στις Βρυξέλλες, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να διατυπώσουν συστάσεις για ένα όραμα, αρχές και δράσεις που θα διασφαλίζουν ότι οι εικονικοί κόσμοι στην ΕΕ είναι δίκαιοι και κατάλληλοι για τους πολίτες.

Η ομάδα θα εκπονήσει συστάσεις που θα στηρίξουν το έργο της Επιτροπής σχετικά με τους εικονικούς κόσμους και το μέλλον του διαδικτύου. Η ομάδα θα συμβάλει στη διαμόρφωση αρχών για τους εικονικούς κόσμους, οι οποίες θα θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ευρωπαϊκές αξίες και με σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων. Η Επιτροπή δημοσιεύει επίσης τα αποτελέσματα της μελέτης Επέκταση της πραγματικότητας: Ευκαιρίες, επιτυχημένα παραδείγματα και προκλήσεις, στην οποία αξιολογούνται τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της χρήσης τεχνολογιών διευρυμένης πραγματικότητας στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

Η κ. Ντούμπραβκα Σουίτσα, Αντιπρόεδρος αρμόδια για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, θα υποδεχθεί στις Βρυξέλλες 150 τυχαία επιλεγμένους πολίτες από τα 27 κράτη μέλη. Οι πολίτες αυτοί, κατ’ εξαίρεση σήμερα θα συναντηθούν και με Ουκρανούς πολίτες, επ’ ευκαιρία της πρώτης επετείου από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας.

Η Αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα δήλωσε σχετικά: «Από τότε που ξεκίνησε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, οι ομάδες πολιτών έχουν καταστεί μια σταθερά του δημοκρατικού μας βίου, μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν άμεσο λόγο στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ. Οι ομάδες πολιτών εγκαινιάζουν μια νέα φάση διαβουλευτικής δημοκρατίας, δίνοντας στους πολίτες την ευκαιρία να διατυπώσουν ιδέες και συστάσεις σχετικά με σημαντικές πρωτοβουλίες που θα επηρεάσουν τη ζωή τους. Οι ομάδες αυτές αποτελούν και μια γιορτή της δημοκρατίας. Αυτή τη φορά, για να δείξουμε την αταλάντευτη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία ένα έτος μετά τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας, έχουμε καλέσει Ουκρανούς φίλους να μας συναντήσουν και να μοιραστούν τις μαρτυρίες τους.»

Η εν λόγω ομάδα ανήκει στη δεύτερη νέα γενιά των ομάδων πολιτών, οι οποίες δρομολογήθηκαν σε συνέχεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, όπως είχε ανακοινώσει η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022. Οι ομάδες πολιτών αποσκοπούν στην προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ορισμένους βασικούς τομείς πολιτικής. Η πρώτη ομάδα πολιτών δεύτερης γενιάς πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 με θέμα την σπατάλη των τροφίμων.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova — Τηλ.: +32 2 296 69 53· Charles Manoury – Τηλ.: +32 2 291 33 91)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα