Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Διαχείριση της μετανάστευσης: Πρόοδος των πιλοτικών έργων και νέα χρηματοδότηση για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

The Berlaymont Building and European Flags

Χθες, η Επιτροπή χαιρέτισε την πρόοδο που έχουν σημειώσει η Βουλγαρία και η Ρουμανία από τότε που ξεκίνησαν τα πιλοτικά έργα για τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής. Τα 6μηνα πιλοτικά έργα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2023, αξιοποιώντας ορθές πρακτικές και πείρα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στους τομείς του ασύλου, των επιστροφών, της διαχείρισης των συνόρων και της διεθνούς συνεργασίας. Αποτελούν άμεση συνέχεια της επιστολής, την οποία απέστειλε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στις 26 Ιανουαρίου 2023, και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου, καθώς και του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Τα πιλοτικά έργα αναμένεται να έχουν αναπτυχθεί πλήρως έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

 

Η Επιτροπή παρέχει επίσης νέα χρηματοδοτική στήριξη στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για την υλοποίηση των εν λόγω πιλοτικών έργων. Η Βουλγαρία θα λάβει 45 εκατ. ευρώ και η Ρουμανία 10,8 εκατ. ευρώ για επιτήρηση κατά μήκος των συνόρων τους. Τα κονδύλια θα προστεθούν στα εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο της χρηματοδότησης για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων του τομέα εσωτερικών υποθέσεων. Επιπλέον, η Επιτροπή θα προκηρύξει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ανοικτές σε όλα τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης στα χερσαία εξωτερικά σύνορα (140 εκατ. ευρώ) και για τη στήριξη των συστημάτων υποδοχής και ασύλου των κρατών μελών που δέχονται πίεση (120 εκατ. ευρώ), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποδοχή των ασυνόδευτων ανηλίκων και στην ικανότητα υποδοχής στα σύνορα.

 

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στο πλαίσιο των κοινών σε επίπεδο ΕΕ προσπαθειών για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anitta hipper — Τηλ.: + 32 2 298 56 91, Fiorella Belciu — Τηλ.: + 32 2 299 37 34)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα