Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δελτίο Τύπου της Ε. Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την επέκταση της στρατηγικής τους συνεργασίας για την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους

ygeia

Μετά τον στρατηγικό διάλογο ΕΕ-ΠΟΥ για την υγεία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της επιτρόπου κ. Κυριακίδου και του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, η Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία στον τομέα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την υγεία και υγειονομικής ασφάλειας. Θα συνεργαστούν επίσης για την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως η νέα στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και οι προτεραιότητες του ΠΟΥ για την περίοδο 2022-2026.
 

Στόχος είναι η αμοιβαία ενίσχυση του έργου και των δύο πλευρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ορίζεται και στη στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία. Με τον τρόπο αυτό προωθείται ένα ισχυρό πολυμερές σύστημα με επίκεντρο τον ΠΟΥ, το οποίο τροφοδοτείται από μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Κοινή αντιμετώπιση της πρόκλησης της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας

Κατά τα επόμενα δύο έτη θα συζητηθούν πολλά σημαντικά στοιχεία της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας. Σ' αυτά περιλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά μια συμφωνία για την πανδημία και την τροποποίηση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, ο σχεδιασμός μόνιμης πλατφόρμας πανδημιών, η εξασφάλιση της ενασχόλησης της ανώτατης ηγεσίας με ζητήματα παγκόσμιας υγείας και η χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας. Η Επιτροπή και ο ΠΟΥ θα συνεργαστούν στενά καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πολυμερούς συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα από την πανδημία COVID-19 και θα παρέχει ολοκληρωμένη υγειονομική ασφάλεια για τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την εφαρμογή του επικείμενου κανονισμού της ΕΕ σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, ο οποίος θα ενισχύσει σημαντικά την υγειονομική ασφάλεια στην Ένωση και θα συνδεθεί με τις πρωτοβουλίες του ΠΟΥ στην ήπειρό μας. Οι διευρυμένες εντολές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων παρέχουν περαιτέρω ευκαιρίες συνεργασίας με τον ΠΟΥ.

Η Επιτροπή και ο ΠΟΥ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ψηφιακής υγείας και, στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές του 2023 θα αναπτύξουν έναν ευρύτερο χάρτη πορείας για την ψηφιακή συνεργασία.
 

Για να εξασφαλιστεί η αμοιβαία ενίσχυση όλων των τομέων κοινού ενδιαφέροντος, οι δύο πλευρές θα επανεξετάσουν όλα τα τρέχοντα έργα και τις κοινές δράσεις έως τον Μάιο του 2023 και θα προσδιορίσουν περαιτέρω τομείς συνεργασίας και υποστήριξης έργων. Τα δύο μέρη θα συνεδριάσουν τον Ιούνιο του 2023 για να προβούν σε απολογισμό, να καθορίσουν τις κατευθύνσεις των μελλοντικών εργασιών και να παράσχουν την αναγκαία πολιτική ώθηση.
 

Ιστορικό

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία προσφέρει ένα πλαίσιο για τις πολιτικές υγείας της ΕΕ έως το 2030. Καθορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες και τις κατευθυντήριες αρχές για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας υγείας και προσδιορίζει συγκεκριμένες γραμμές δράσης. Σκιαγραφεί τη δράση που θα αναλάβει η Επιτροπή και τα αιτήματα που θα απευθύνει στα κράτη μέλη σχετικά με τις δικές τους ενέργειες, αυστηρά στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους και των αντίστοιχων θεσμικών τους ρόλων. Η στρατηγική βασίζεται στις συνεισφορές που ελήφθησαν επ' ευκαιρία ευρείας δημόσιας διαβούλευσης, κυρίως από μέρους των κρατών μελών της ΕΕ, των προεδριών του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της σκιώδους στρατηγικής για την υγεία της κοινωνίας των πολιτών του 2020, και άλλων βασικών ενδιαφερόμενων μερών στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
 

Για περισσότερες πληροφορίες

Στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία

Δήλωση — Προς μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας

Παγκόσμια υγεία

 

Οι πολίτες μας αναμένουν μια ουσιαστική αλλαγή στην παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια και η νέα στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία αποτελεί τη συμβολή μας στη διαδικασία αυτή. Η αποτελεσματική καταπολέμηση των απειλών κατά της υγείας απαιτεί ισχυρή πολυμερή διακυβέρνηση με επίκεντρο έναν πιο αποτελεσματικό, υπεύθυνο και βιώσιμα χρηματοδοτούμενο ΠΟΥ και με την ΕΕ να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Η ενισχυμένη στρατηγική συνεργασία και ευθυγράμμιση μεταξύ της Επιτροπής και του ΠΟΥ θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους τους ανθρώπους σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς.

 

κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων - 02/12/2022

 

 

Η ενίσχυση της υγείας στην Ευρώπη σημαίνει μια πιο ισχυρή και ευημερούσα Ευρώπη και αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει έναν πιο ισχυρό και ευημερούντα κόσμο. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια για έναν υγιέστερο, ασφαλέστερο και δικαιότερο κόσμο.

 

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director-General - 02/12/2022

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα