Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Αυγούστου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δασικές πυρκαγιές: Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Λέναρτσιτς επισκέπτεται την Ελλάδα

logo_of_the_european_commission_el.svg__0.png
© EU
Μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια τις τελευταίες εβδομάδες, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς επισκέπτεται σήμερα περιοχές που επλήγησαν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιεί συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Ο Επίτροπος, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, επισκέπτεται επίσης το απόθεμα ιατρικών ειδών rescEU που φιλοξενείται από την Ελλάδα. Επιπλέον, θα συναντηθεί με τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, και με ομάδα Περιφερειαρχών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιφέρεια Αττικής, κοντά στην Αθήνα, η οποία επλήγη σοβαρά από δασικές πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε τα εξής: «Η συνεχιζόμενη περίοδος δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά εξαντλητική και έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματά μας. Έπληξε ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου μάλλον παρακολουθήσαμε το χειρότερο κύμα δασικών πυρκαγιών εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Διαπιστώνω με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ και ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU απέδειξε και πάλι την αξία του — εδώ στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπείρου μας. Ωστόσο, υπάρχει σαφής ανάγκη για περισσότερα μέτρα. Συνεργαζόμαστε ήδη με κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU στο εγγύς μέλλον.»

Φέτος οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, καθώς και στη νότια Ευρώπη, ήταν ιδιαίτερα σφοδρές. Σε ανταπόκριση αιτημάτων για βοήθεια από την Ελλάδα, κινητοποιήθηκαν ταχέως τμήματα πυροσβεστικής υποστήριξης από έντεκα κράτη μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία,  Γαλλία, Κροατία, Κύπρο, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, και Σουηδία) για να συνδράμουν τις εθνικές και τοπικές προσπάθειες πυρόσβεσης, με πεζοπόρες ομάδες πυροσβεστών και πυροσβεστικά αεροσκάφη, επιπλέον των πυροσβεστικών αεροσκαφών από το απόθεμα rescEU της ίδιας της ΕΕ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Αυγούστου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα