Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δασικές πυρκαγιές: Κινητοποιούνται σχεδόν 300 Ευρωπαίοι πυροσβέστες για τη στήριξη του Καναδά

rescEU

Ο Καναδάς, ο οποίος πλήττεται από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 10 χρόνων, ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζητώντας βοήθεια από την Ευρώπη. Ανταποκρινόμενες άμεσα, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία πρόσφεραν σχεδόν 300 πυροσβέστες μέσω του Μηχανισμού. Θα αποσταλεί επίσης ένας εμπειρογνώμονας από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ (ΚΣΑΕΑ), ο οποίος θα συμβάλει στον συντονισμό της ανταπόκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 

Πολλές δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς μεγέθους και έντασης μαίνονται σε ολόκληρο τον Καναδά από τον Μάιο, έχοντας κάψει περίπου 41 εκατ. στρέμματα μέχρι σήμερα, μια έκταση όση η Ολλανδία. Ο καπνός απ’ αυτές τις δασικές πυρκαγιές έχει φτάσει σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών και καταγράφονται επίπεδα του CO2 δεκαπλάσια του συνηθισμένου. Πάνω από 20.000 άτομα σε ολόκληρο τον Καναδά έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

 

«Είναι σαφές ότι οι δασικές πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές και καταστροφικές σε ολόκληρο τον κόσμο, απειλώντας ζωές και καίγοντας περιοχές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν πλήρως. Ευχαριστώ τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία για τη βοήθεια που προσφέρουν στον Καναδά σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη διατρέχει επίσης υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι παγκόσμια», δήλωσε ο Επίτροπος κ. Γιάνες Λέναρτσιτς.
 

Στις αρχές του 2023, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν επίσης αποστείλει περίπου 300 πυροσβέστες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στη Χιλή.
 

Το ΚΣΑΕΑ παραμένει σε στενή επαφή με τις καναδικές αρχές και είναι έτοιμο να διοχετεύσει περαιτέρω βοήθεια.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα