Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Αυγούστου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Δασικές πυρκαγιές: Η ΕΕ κινητοποιεί περίπου 370 άτομα άμεσης επέμβασης σε ολόκληρη την Ευρώπη για την καταπολέμηση των πυρκαγιών

Αθήνα, 18/08/2022  Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν αναπτυχθεί 29 αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο να ανταποκρίνονται σε αιτήματα παροχής βοήθειας μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

greece- fires

Σε αυτά έχουν προστεθεί επί τόπου 369 πυροσβέστες και πάνω από 105 οχήματα. Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δύσκολο καλοκαίρι στην Ευρώπη, καθώς φέτος μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 700 000 εκτάρια, η μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί για την περίοδο αυτή από το 2006. Έως τώρα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ενεργοποιηθεί εννέα φορές από πέντε χώρες, με πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση όλο το 24ωρο μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στις Βρυξέλλες, καθώς και να κινητοποιούμε την αναγκαία βοήθεια.»

 

 Επιπλέον, η δορυφορική υπηρεσία χαρτογράφησης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ ενεργοποιήθηκε 46 φορές για δασικές πυρκαγιές από 15 χώρες, ενώ περίπου 150 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με σκοπό να στηρίξουν τους τοπικούς πυροσβέστες. Τα κράτη μέλη μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να ζητήσουν βοήθεια για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Το rescEU ενισχύει την αντίδραση της ΕΕ στον τομέα της πολιτικής προστασίας με τη δημιουργία αποθεματικού που κινητοποιείται όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα εθνικά μέσα.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs UjvariTηλ΄.: +32 229 54578· Jennifer Sanchez Da Silva - Tηλ.: +32 229 58316)

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Αυγούστου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα