Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο1 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

COVID-19: Η Επιτροπή εγκρίνει προσαρμοσμένο εμβόλιο κατά της COVID-19 για τις φθινοπωρινές εκστρατείες εμβολιασμού των κρατών μελών

εμβόλια

Σήμερα η Επιτροπή ενέκρινε το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty που αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer για το στέλεχος XBB.1.5 της COVID-19. Το εμβόλιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη μάχη κατά της νόσου. Πρόκειται για την τρίτη προσαρμογή που γίνεται σε αυτό το εμβόλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες παραλλαγές της COVID.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για ενήλικες, παιδιά και βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών. Σύμφωνα με τις προηγούμενες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στους ενήλικες και στα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω που χρήζουν εμβολιασμού θα πρέπει να χορηγείται μία μόνο δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.

Η έγκριση χορηγείται κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης. Η Επιτροπή ενέκρινε αυτό το προσαρμοσμένο εμβόλιο με ταχεία διαδικασία, ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις φθινοπωρινές εκστρατείες εμβολιασμού.

Ιστορικό

Με τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, η Επιτροπή εξακολουθεί να διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στα τελευταία εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 σε ποσότητες που απαιτούνται για την προστασία των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού τους και την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής εξέλιξης του ιού.

Σύμφωνα με τη δήλωση του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με την επικαιροποίηση της σύνθεσης των εμβολίων κατά της COVID-19 για τις νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, η BioNTech-Pfizer προσάρμοσε το εμβόλιό της κατά της COVID-19 ώστε να στοχεύει το στέλεχος XBB.1.5 της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2. Το προσαρμοσμένο εμβόλιο αναμένεται επίσης να αυξήσει το εύρος της ανοσίας απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα καθώς και στις αναδυόμενες παραλλαγές.

Η τροποποίηση της σύμβασης με την BioNTech-Pfizer που υπογράφηκε τον Μάιο του 2023 διασφαλίζει ότι, κατά τα επόμενα χρόνια, τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια προσαρμοσμένα στις νέες παραλλαγές της COVID-19.

Για περισσότερες πληροφορίες

Έγκριση της Επιτροπής

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια

Ασφαλή εμβόλια κατά της COVID-19 για τις Ευρωπαίες και τους Ευρωπαίους

Αντιμετώπιση του κορονοϊού από την ΕΕ

Επισκόπηση της απόκρισης της Επιτροπής

Δηλώσεις

Χαιρετίζω αυτή την ιδιαίτερα έγκαιρη έγκριση του επικαιροποιημένου εμβολίου κατά της COVID, το οποίο θα στοχεύσει τις αναδυόμενες και εξαπλούμενες παραλλαγές. Η COVID-19 θα κυκλοφορήσει παράλληλα με την εποχική γρίπη κατά την προσεχή φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αυτή η δυνητική διπλή απειλή θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα ευάλωτα άτομα και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Ο εμβολιασμός είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε απέναντι και στους δύο αυτούς ιούς και, ως εκ τούτου, ενθαρρύνω όλους όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, και ιδίως τα πλέον ευάλωτα άτομα, να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

 

κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων - 31/08/2023

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
1 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα