Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Βιώσιμη κινητικότητα: Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς ανακοινώνει την ευρωπαϊκή διακήρυξη για την ποδηλασία

Visit of Leila Benali, Moroccan Minister for Energy Transition and Sustainable Development, to the European Commission

Σήμερα το πρωί, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία κατά τη σύνοδο κορυφής της Cycling Industries Europe του 2023 στις Βρυξέλλες. Ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει φέτος το καλοκαίρι μια ευρωπαϊκή διακήρυξη για την ποδηλασία, με στόχο την προώθηση της ποδηλασίας στην Ευρώπη, καλώντας παράλληλα το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να προσυπογράψουν τη διακήρυξη αυτή. Η εν λόγω διακήρυξη θα προτείνει ευνόητες αρχές για την αύξηση της χρήσης ποδηλάτων και θα εξηγεί πώς η ενωσιακή στρατηγική για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα και οι υφιστάμενοι κανόνες και τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλουν στην εφαρμογή αυτών των αρχών στην πράξη: για παράδειγμα, μέσω σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, δημιουργίας χώρων στάθμευσης ποδηλάτων ή προωθώντας την κατασκευή ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Η διακήρυξη θα μπορούσε ιδίως να συμβάλει στην επίτευξη του πολιτικού στόχου να διπλασιαστούν οι ασφαλείς ποδηλατικές υποδομές σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η ποδηλασία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βιώσιμη κινητικότητα, ιδίως στις πόλεις. Πρόκειται επίσης για έναν αναπτυσσόμενο κλάδο: για παράδειγμα, μόνο το 2020 οι πωλήσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 10 δισ. ευρώ, με 8 από τα 10 ηλεκτρικά ποδήλατα που πωλούνται στην Ευρώπη να είναι ευρωπαϊκής κατασκευής. Τα κονδύλια της ΕΕ στηρίζουν ήδη τις ποδηλατικές υποδομές: για παράδειγμα, το 2020, τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής διέθεσαν πάνω από 2 δισ. ευρώ για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τα 700 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί κατά την προηγούμενη περίοδο χρηματοδότησης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Φεβρουάριο ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την ανάληψη ευρωπαϊκής δράσης για την προώθηση της ποδηλασίας. 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του κ. Τίμερμανς εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Tim McPhie — Τηλ.: + 32 2 295 86 02· Daniela Stoycheva — Τηλ.: + 32 2 295 36 64· Ana Crespo Parrondo — Τηλ.: + 32 2 298 13 25)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα