Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Βιοποικιλότητα: Ευρωπαϊκή διάσκεψη «Επιχειρήσεις και Φύση» υπέρ της προστασίας της φύσης στην COP15

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Frans Timmermans, Executive Vice-President of the European Commission, Thierry Breton and Virginijus Sinkevičius, European Commissioners, on sustainable products 

Στην ευρωπαϊκή διάσκεψη «Επιχειρήσεις και Φύση» που ξεκίνησε χτες, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Επιτροπή και με οργανώσεις-εταίρους, τασσόμενες υπέρ μιας φιλόδοξης έκβασης της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα (COP15). Στην COP15 αναμένεται να εγκριθεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα, με δεσμεύσεις για την προστασία του 30 % των χερσαίων και του 30 % των θαλάσσιων εκτάσεων του πλανήτη έως το 2030. Πάνω από το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ εξαρτάται από τη φύση και τα αγαθά που μας παρέχει. Εξάλλου, η απώλεια της βιοποικιλότητας επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή, η οποία με τη σειρά της επιταχύνει την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, δήλωσε σχετικά: «Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι ολέθρια για τις επιχειρήσεις. Εξαρτόμαστε από τη φύση για τους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιούμε στην οικονομία. Πάνω από το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ εξαρτάται από τη φύση και από τα αγαθά που μας παρέχει. Επομένως, η υποβάθμιση της φύσης συνεπάγεται την πτώχευση επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε τη φύση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τη διατήρηση της ισορροπίας του υδατικού μας συστήματος, την επικονίαση των καλλιεργειών μας και την προστασία της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Σήμερα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες προέβησαν σε σαφή δήλωση ενόψει της COP15, ανταποκρινόμενες στον καίριο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για την επαναφορά της φύσης στη ζωή και την οικονομία μας.»

Στη διάσκεψη, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι πολιτικοί θα στηρίξουν τον παγκόσμιο στόχο μιας οικονομίας φιλικής προς τη φύση, παράλληλα με τον στόχο των μηδενικών καθαρών εκπομπών ρύπων. Η πρώτη δέσμευση που θα προκύψει από την εκδήλωση αυτή θα είναι οι επιχειρήσεις να μεριμνήσουν για την καλύτερη αποτύπωση των επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα και της εξάρτησής τους από αυτή στα οικονομικά μοντέλα και στις επιχειρηματικές εκθέσεις. Οι επιχειρήσεις θα υπογράψουν επίσης δήλωση με την οποία θα καλούν τους διαπραγματευτές της COP15 να συμπεριλάβουν την υποχρεωτική αξιολόγηση και γνωστοποίηση της βιοποικιλότητας για όλες τις μεγάλες εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η διάσκεψη θα υποδεχτεί επίσης τους νέους υπογράφοντες τη δέσμευση για τη χρηματοδότηση της βιοποικιλότητας, με τους οποίους θα αυξηθεί ο αριθμός των 103 υπογραφόντων από όλο τον κόσμο που έχουν ήδη δεσμευτεί να ανταλλάσσουν γνώσεις, να αξιολογούν τον αντίκτυπό τους στη βιοποικιλότητα, να θέτουν στόχους και να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με ζητήματα βιοποικιλότητας έως το 2024.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: +32 2 295 31 56 ·Daniela Stoycheva – Τηλ.: +32 2.295 36 64)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα