Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Ιανουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ασφαλέστερο πόσιμο νερό χάρη στα νέα ενωσιακά πρότυπα υγιεινής για τα υλικά και τα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το νερό

Water

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα νέα ελάχιστα πρότυπα υγιεινής για τα υλικά και τα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό. Θα εφαρμόζονται από την 31η Δεκεμβρίου 2026 σε υλικά και προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε νέες εγκαταστάσεις ή όταν ανακαινίζονται ή επισκευάζονται παλαιότερες εγκαταστάσεις. Με τα πρότυπα αυτά θα αποτρέπεται η ανάπτυξη μικροβίων και θα μειωθεί ο κίνδυνος έκπλυσης επιβλαβών ουσιών στο πόσιμο νερό. 

Τα νέα πρότυπα θα ισχύουν για υλικά και προϊόντα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε νέες εγκαταστάσεις για την άντληση, την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη διανομή νερού ή για εργασίες επισκευής, όπως για παράδειγμα σωλήνες τροφοδοσίας, βαλβίδες, αντλίες, υδρόμετρα, εξαρτήματα και βρύσες. Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα του πόσιμου νερού και θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τις εταιρείες που παράγουν τα σχετικά υλικά και προϊόντα, καθώς και για τις εθνικές αρχές. 

Μέχρι σήμερα η εναρμόνιση στην ΕΕ ήταν περιορισμένη, και οι κατασκευαστές ήταν υποχρεωμένοι να ζητούν ξεχωριστή έγκριση σε κάθε κράτος μέλος όπου επιθυμούσαν να πωλούν τα προϊόντα τους. Οι νέοι κανόνες θα απλουστεύσουν επίσης τη διαδικασία έγκρισης που εκτελούσε στο παρελθόν κάθε εθνική αρχή.

Τα υλικά και τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τα νέα ενωσιακά πρότυπα θα λαμβάνουν δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ και ειδική σήμανση ΕΕ. Ως εκ τούτου, το προϊόν θα μπορεί να πωλείται σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς περιορισμούς που συνδέονται με πιθανές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον.

Ο κ. Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε: «Το καθαρό πόσιμο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Με τα νέα υψηλά πρότυπα προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος που προτείνουμε σήμερα θα εξασφαλιστεί ότι τα υλικά και τα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το νερό περιέχουν όλο και λιγότερες τοξικές ουσίες. Η μείωση της μόλυνσης αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της ανθεκτικότητας των υδάτων και του οικοσυστήματός μας στο σύνολό του».  

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz - Τηλ: +32 2 295 31 56· Maëlys Dreux — Τηλ.: +32 2 295 46 73)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Ιανουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα