Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο31 Αυγούστου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Από το αγρόκτημα στο πιάτο: Νέοι κανόνες για ταχύτερη έγκριση των βιολογικών φυτοφαρμάκων

farm

Σήμερα, η Επιτροπή θεσπίζει νέους κανόνες για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που προορίζονται για χρήση στους αγρούς των κρατών μελών και της πρόσβασης σε αυτά, προκειμένου να στηρίξει τη μετάβαση της ΕΕ σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων και τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την έγκριση μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται ως δραστικές ουσίες σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα και θα προσφέρουν στους γεωργούς της ΕΕ πρόσθετες επιλογές για την αντικατάσταση των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων με πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων απαιτεί την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων αντί των χημικών φυτοφαρμάκων, οι οποίες να σέβονται τον πλανήτη μας και την υγεία μας. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να διευκολύνει τη διαδικασία αυτή αυξάνοντας τον αριθμό των βιολογικών εναλλακτικών λύσεων και των εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου στην αγορά —έχουμε ήδη εγκρίνει 20 εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου από την έναρξη της θητείας μας. Χάρη σ’ αυτούς τους νέους κανόνες, θα διασφαλίσουμε ότι οι βιολογικές εναλλακτικές λύσεις μπορούν να φτάσουν ακόμη πιο γρήγορα στους γεωργούς μας. Όσο περισσότερους πόρους επενδύουμε συλλογικά για την αξιολόγηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τόσο περισσότερες ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις θα έχουμε στη διάθεσή μας για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030.»

Οι νέοι κανόνες θα θέσουν τις βιολογικές και οικολογικές ιδιότητες κάθε μικροοργανισμού στο επίκεντρο της επιστημονικής διαδικασίας αξιολόγησης του κινδύνου, η οποία θα πρέπει να αποδεικνύει την ασφάλεια χρήσης τους προτού οι μικροοργανισμοί μπορέσουν να εγκριθούν ως δραστικές ουσίες σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Οι κανόνες θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της έγκρισης βιολογικών μικροοργανισμών και φυτοπροστατευτικών προϊόντων που τους περιέχουν. Οι νέοι κανόνες που έχουν ήδη εγκριθεί από τα κράτη μέλη τον Φεβρουάριο του 2022 θα εφαρμοστούν από τον Νοέμβριο του 2022. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ερωτήσεις και απαντήσεις μας. 

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
31 Αυγούστου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα