Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο14 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο κρίσεων και συγκρούσεων: Το Φόρουμ ΕΕ-ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο τον τερματισμό της ατιμωρησίας ξεκινά σήμερα

eu-NGO

 

Το 24ο Φόρουμ ΕΕ-ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματοποιείται σήμερα 14 Δεκεμβρίου και αύριο 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
 

Με θέμα «Σταματήστε την ατιμωρησία: Η πορεία προς τη λογοδοσία και τη δικαιοσύνη — Ανθρώπινα δικαιώματα σε κρίσεις και συγκρούσεις», το φετινό φόρουμ επικεντρώνεται στην πρόληψη της ατιμωρησίας, στη διασφάλιση της λογοδοσίας και της απονομής δικαιοσύνης, στους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στους διεθνείς μηχανισμούς λογοδοσίας. Το φόρουμ παρέχει μια πλατφόρμα για τη διατύπωση συστάσεων προς την ΕΕ, ώστε να προστατευθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές συγκρούσεων και κρίσεων, παρέχοντάς τους στήριξη στην πρόληψη των παραβιάσεων, στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών εγκλημάτων, καθώς και στην προώθηση της πρόσβασης των θυμάτων στη δικαιοσύνη και σε αποζημιώσεις. Το φόρουμ αποσκοπεί επίσης στη διατύπωση συστάσεων σχετικά με την πρακτική υποστήριξη και τη δικαιοσύνη για τα θύματα, σχετικά με τη λογοδοσία και την πρόληψη των εγκλημάτων, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή μιας αντίδρασης σε ανθρωπιστικές κρίσεις και συγκρούσεις που λαμβάνει υπόψη τη διάσταση του φύλου.
 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Τζουζέπ Μπορέλ θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν επίσης η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν μαζί με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. Ίμον Γκίλμορ, εκατό υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών απ’ όλο τον κόσμο, εμπειρογνώμονες από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ.
 

Το φόρουμ διοργανώνεται από την ΕΕ και το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατίας.
 

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. εδώ: Φόρουμ ΕΕ-ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα — ζωντανές συνεδριάσεις.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Ana Pisonero — Τηλ.: + 32 2 295 43 20· Nabila Massrali — Τηλ.: + 32 2 298 80 93)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
14 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα