Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ανακοινώθηκαν οι νικητές και οι νικήτριες των βραβείων συμμετοχής του κοινού στην έρευνα

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τα φετινά βραβεία Συμμετοχής του Κοινού στην Έρευνα απονεμήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) στους καθηγητές Mariska Kret, Alpa Shah και Jonathan Tennyson. Ο καθηγητής Artur Obłuski, από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, έλαβε ειδική μνεία κατόπιν διαδικτυακής ψηφοφορίας για το αγαπημένο ερευνητικό έργο του κοινού. Τα ονόματα των βραβευθέντων ανακοινώθηκαν χθες σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του EuroScience Open Forum, στο Λάιντεν της Ολλανδίας. Σκοπός του βραβείου είναι η αναγνώριση των υποτρόφων του ΕΣΕ που έρχονται σε επαφή με κοινά πέραν της επιστημονικής κοινότητας. Η Mariska Kret από το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν βραβεύτηκε για ένα ερευνητικό έργο που χρησιμοποίησε την επιστήμη των πολιτών σε ένα ζωολογικό κήπο, εμπλέκοντας το ευρύ κοινό στη μελέτη των συναισθημάτων των πιθήκων. Η Alpa Shah, από το London School of Economics and Political Science, βραβεύτηκε για ένα έργο με το οποίο κατόρθωσε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη στενή σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, ταξικών σχέσεων, καταπίεσης και αποκλεισμού βάσει ταυτότητας στην Ινδία. Ο Jonathan Tennyson, από το University College του Λονδίνου, βραβεύτηκε για ένα πρόγραμμα που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των μαθητών στα θετικά μαθήματα και αύξησε την επιλογή τέτοιων μαθημάτων του προγράμματος σπουδών, ιδίως από υποεκπροσωπούμενες ομάδες και κορίτσια. 

Επ' ευκαιρία της τελετής απονομής, η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε τα εξής: «Οι ερευνητές και οι ερευνήτριες διευρύνουν τις γνώσεις μας και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις. Στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν το άγνωστο, οι επιστήμονες καταφεύγουν στην ευρεία στήριξη της κοινωνίας και πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που πολλοί υπότροφοι του ΕΣΕ βγαίνουν έξω από τα εργαστήριά τους και συνεργάζονται με τους πολίτες με τόσο δημιουργικούς και αποτελεσματικούς τρόπους. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους νικητές και τους φιναλίστ.» 

Το ΕΣΕ έλαβε 67 αιτήσεις για βράβευση από 17 χώρες. Έγινε προεπιλογή για τις καλύτερες προτάσεις που αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή του βραβείου, η οποία αποτελείται από ειδικούς στους τομείς της δημόσιας συμμετοχής και της επιστημονικής επικοινωνίας επέλεξε τρεις νικητές. Ο νικητής ή η νικήτρια καθεμίας από τις τρεις κατηγορίες, πέραν της δημόσιας αναγνώρισης, λαμβάνει έπαθλο 10.000 ευρώ.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα