Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Αλληλεγγύη προς την Ουκρανία: Η Επιτροπή θα διαθέσει 248 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κρατών μελών που υποδέχονται όσους εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω του πολέμου

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σήμερα, η Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει 248 εκατ. ευρώ σε 5 κράτη μέλη που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την έναρξη του πολέμου, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό προσφύγων. Τα χρήματα προορίζονται για τη στήριξη των συστημάτων υποδοχής και διαχείρισης των συνόρων.

Η απόφαση έρχεται κατόπιν της παγκόσμιας εκδήλωσης χορηγών της 9ης Απριλίου με τίτλο «Stand Up for Ukraine», στο πλαίσιο της οποίας η Επιτροπή δέσμευσε ποσό ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία στα κράτη μέλη που επηρεάζονται περισσότερο. Με αυτή τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης από τα ταμεία εσωτερικών υποθέσεων θα στηριχθούν η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια αυτά για να παράσχουν άμεση βοήθεια, όπως τρόφιμα, μεταφορές και προσωρινή στέγαση, σε άτομα που εγκατέλειψαν την Ουκρανία λόγω της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας και παράλληλα να ενισχύσουν την ικανότητα διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές παίζουν και αυτές καίριο ρόλο στην παροχή βοήθειας και, γι' αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν τη ροή αυτής της χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και προς αυτές.

Για να εξασφαλιστεί η ταχεία εκταμίευση των κονδυλίων χωρίς μεγάλο διοικητικό φόρτο, η Επιτροπή θα αποδεσμεύσει τη χρηματοδότηση βάσει των επιτυγχανόμενων αποτελεσμάτων και όχι των πραγματικών δαπανών. Προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει τις αρχικές ανάγκες υποδοχής καθώς αυτές εξελίσσονται, η Επιτροπή θα διαθέσει τα υπόλοιπα 152 εκατ. ευρώ κατόπιν συμφωνίας της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής.

(Περισσότερες πληροφορίες: Anitta Hipper — Τηλ.: + 32 229 85691· Ciara Bottomley — Τηλ.: + 32 229 69971· Isabel Otero Barderas — Τηλ.: + 32 229 66925) 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα