Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Αφγανιστάν: Η ΕΕ στηρίζει την εκπαίδευση, την υγεία και τα μέσα βιοπορισμού του αφγανικού λαού με 268,3 εκατ. ευρώ

Στην μείζονα ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν, η ΕΕ δρομολόγησε έργα ύψους 268,3 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας μια ζωτικής σημασίας στήριξη προς τον αφγανικό πληθυσμό.

Visit of Janez Lenarčič, European Commissioner, to Haiti

Η στήριξη της ΕΕ επικεντρώνεται στη διατήρηση της εκπαίδευσης και των μέσων βιοπορισμού, καθώς και στην προστασία της δημόσιας υγείας, μεταξύ άλλων για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Η στήριξη διοχετεύεται μέσω των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών που εργάζονται στο Αφγανιστάν (UNICEF, WFP, UNDP, UNHCR, ΠΟΥ, ΔΟΜ) και ωφελεί άμεσα τον αφγανικό πληθυσμό. Δύο έργα στηρίζουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, δήλωσε: «Βασική αρχή της δέσμευσης της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να μην μένει κανείς στο περιθώριο. Σήμερα, αποδεικνύουμε αυτό που έχουμε επανειλημμένα δηλώσει: δεν θα εγκαταλείψουμε τον αφγανικό λαό. Χαίρομαι που αντιμετωπίζουμε βασικές ανθρώπινες ανάγκες και στηρίζουμε τα μέσα βιοπορισμού λαμβάνοντας υπόψη τις σαφείς παραμέτρους που καθόρισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Τα έργα επικεντρώνονται στην υγεία, τη διατροφή, το καθαρό νερό, την αποχέτευση και την εκπαίδευση, ιδίως για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Στηρίζουμε επίσης δραστηριότητες που παράγουν εισόδημα, την επισιτιστική ασφάλεια και τις τοπικές αγορές. Αντιδράσαμε γρήγορα ώστε να ανακουφίσουμε τα δεινά του πληθυσμού και να διασφαλίσουμε ένα μέλλον για τον αφγανικό λαό, ιδίως για τις γυναίκες και τους νέους.»

Εκπαίδευση, υγεία, μέσα βιοπορισμού

Επτά έργα της ΕΕ, συνολικής αξίας 186 εκατ. ευρώ, στηρίζουν την υγεία, την εκπαίδευση και τα μέσα βιοπορισμού των Αφγανών και θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ).

 • Επείγουσα χρηματική ενίσχυση σε εκπαιδευτικούς για τη στήριξη της μάθησης των παιδιών σε δημόσια σχολεία — Το εν λόγω έργο ύψους 50 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από τη UNICEF θα παράσχει στους περίπου 194 000 δημόσιους εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη τη χώρα έκτακτη χρηματική ενίσχυση ύψους περίπου 90 ευρώ μηνιαίως για δύο μήνες κατά τη διάρκεια του δριμύ χειμώνα. Το έργο αυτό θα ωφελήσει έμμεσα περισσότερα από 8,8 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών.
 • Στήριξη των σχολικών γευμάτων για κορίτσια και αγόρια — Το εν λόγω έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ που εφαρμόζεται από το ΠΕΠ σε συνεργασία με τη UNICEF, θα εξασφαλίσει την παροχή τροφής σε αγόρια και κορίτσια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο σχολείο, την οποία θα μπορούν να πάρουν και στο σπίτι. Για τα κορίτσια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ΕΕ θα στηρίξει επίσης τις χρηματικές μεταβιβάσεις για τα νοικοκυριά τους υπό την προϋπόθεση της σχολικής φοίτησης των κοριτσιών.
 • Μετριασμός των επιπτώσεων που έχει στην υγεία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της COVID-19 στο Αφγανιστάν — 10 εκατ. ευρώ απότη στήριξη της ΕΕ θα βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, την επιτήρηση και τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, μέσω του ΠΟΥ.
 • Μετριασμός των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης σε διατροφή, νερό, αποχέτευση και υγιεινή, καθώς και της πρόληψης της έμφυλης βίαςΤο εν λόγω έργο ύψους 25 εκατ. ευρώ θα μετριάσει τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στην υγεία και τη διατροφή των γυναικών και των παιδιών στο Αφγανιστάν, μέσω της UNICEF.
 • Εργασίες για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας,η οποία εξακολουθεί να επικρατεί στο Αφγανιστάν - Το εν λόγω έργο ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται από τη UNICEF και τον ΠΟΥ, θα επιτρέψει την προμήθεια εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας και άλλα μέτρα.
 • Τρόφιμα και μετρητά για στήριξη της εργασίας αξίας 50 εκατ. ευρώ — Η ΕΕ, σε συνεργασία με το ΠΕΠ, θα αυξήσει την επισιτιστική ασφάλεια για περίπου 450 000 άτομα που λαμβάνουν τρόφιμα ή μετρητά όταν συμμετέχουν σε προγράμματα εργασίας για την τόνωση της παραγωγής τροφίμων.
 • Διατήρηση των μέσων διαβίωσης, ιδίως για τις γυναίκες — Σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), αυτό το έργο ύψους 15 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει σε περίπου 23 000 επιχειρηματίες, κυρίως γυναίκες, να λάβουν τεχνική και/ή οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη και την επέκταση των επιχειρήσεών τους.

Αναγκαστικός εκτοπισμός και μετανάστευση

Η ΕΕ έχει δρομολογήσει άλλα πέντε σχέδια συνολικού ύψους 79 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού και της μετανάστευσης στο Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και την Κεντρική Ασία, σε συνεργασία με την UNICEF, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το UNDP, τον ΔΟΜ και το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC).

 • Παιδιά του Αφγανιστάν που μετακινούνται και τα οποία πλήττονται από την παράτυπη μετανάστευση — Το εν λόγω έργο ύψους 15 εκατ. ευρώ το οποίο υλοποιείται από τη UNICEF, θα στηρίξει κυρίως ασυνόδευτα παιδιά στο Αφγανιστάν συμβάλλοντας σε μέτρα προστασίας, βασικές υπηρεσίες και επανένταξη. Θα συμβάλει επίσης στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την προστασία, την υγεία και τη διατροφή των αφγανών εκτοπισμένων παιδιών και νέων, των οικογένειών τους και των ευάλωτων κοινοτήτων υποδοχής, καθώς και στη στήριξη των χρεωμένων οικογενειών, μειώνοντας τον αριθμό των οικογενειών που απομακρύνουν τα παιδιά τους από το σχολείο ή επιλέγουν τον γάμο παιδιών.
 • Στήριξη Αφγανών προσφύγων και εκτοπισθέντων στο Πακιστάν, το Ιράν, την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν — Το έργο αυτό ύψους 34 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), θα έχει ως στόχο να καταστήσει δυνατές βιώσιμες λύσεις για τους Αφγανούς που μετακινούνται, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, της αυξημένης οικονομικής αυτάρκειας και προστασίας.
 • Στήριξη προς τους εκτοπισμένους Αφγανούς στο Πακιστάν, το Ιράν, την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν — Το εν λόγω έργο ύψους 15 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από τον ΔΟΜ, θα βελτιώσει την πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση και θα δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες για ευάλωτους Αφγανούς και τις κοινότητες υποδοχής τους στο Ιράν, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν, με έμφαση στις ειδικές ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών.
 • Στήριξη ευάλωτων Αφγανών και κοινοτήτων υποδοχής στο Ιράν — Σε συνεργασία με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), αυτό το έργο της ΕΕ, ύψους 14 εκατ. ευρώ, θα αυξήσει την πρόσβαση σε δικαιώματα, προστασία και βασικές υπηρεσίες για τους ευάλωτους Αφγανούς και τις κοινότητες υποδοχής τους, και θα βελτιώσει τα μέσα βιοπορισμού και την πρόσβαση σε βιώσιμο εισόδημα. Το έργο θα επιτρέψει ιδίως την κατασκευή και τον εξοπλισμό αιθουσών διδασκαλίας και εγκαταστάσεων υγείας.
 • Ενίσχυση των ικανοτήτων της περιφέρειας Surkhandarya στο Ουζμπεκιστάν να εκπαιδεύει και να καταρτίζει Αφγανούς πολίτες — Το εν λόγω έργο ύψους 1 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται από το UNDP, θα αυξήσει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης για τους Αφγανούς πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τις γυναίκες.

Επιπλέον, η ΕΕ αυξάνει τη στήριξή της προς τους αφγανούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διατρέχουν κίνδυνο και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου, με δύο έργα αξίας 3,3 εκατ. ευρώ.

Κατά τους προσεχείς μήνες αναμένεται να δρομολογηθούν περισσότερα έργα σε όλους αυτούς τους τομείς.

Ιστορικό

Τα νέα έργα που δρομολογήθηκαν αποτελούν βασικό ορόσημο στο πλαίσιο της συνολικής δέσμης μέτρων στήριξης της ΕΕ ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Οκτώβριο του 2021. Το συνολικό πακέτο ύψους 1 δισ. ευρώ περιλαμβάνει επίσης ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 227 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση ζωών και τη διατήρηση της ζωής στους ακόλουθους τομείς: τρόφιμα και διατροφή, στέγαση, δραστηριότητες σχετικές με το νερό και την υγιεινή, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και προστασία. Η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει πλήρως τη χρηματοδότηση αυτή σε εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας το 2021 για τη στήριξη ευάλωτων Αφγανών που ζουν στη χώρα και την περιοχή, με έμφαση στις ειδικές ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις βασικές ανάγκες και παρέχει βοήθεια που καλύπτει τα βασικά μέσα βιοπορισμού χωρίς να προσφεύγει στις de facto αρχές. Η απάντηση βασίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 21ης Σεπτεμβρίου 2021, στα οποία περιέχεται η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει τον αφγανικό λαό και καθορίζονται πέντε κριτήρια αναφοράς από τα οποία εξαρτάται κάθε μελλοντική συνεργασία με τις de facto αφγανικές αρχές, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Τα κριτήρια αναφοράς περιλαμβάνουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Η τακτική συνεργασία της ΕΕ παραμένει δεσμευμένη έως ότου εκπληρωθούν αυτά τα κριτήρια.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο — Στήριξη της ΕΕ προς τον αφγανικό λαό: αντιμετώπιση των βασικών αναγκών

Αφγανιστάν Διεθνείς συμπράξεις (europa.eu)

Αφγανιστάν και ΕΕ — Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (europa.eu)

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν — Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (europa.eu)

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα