Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

H Αντιπροσωπεία θεσμικός υποστηρικτής του 40ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας_0

 

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συνεργάζεται για πρώτη φορά φέτος με τον ΣΕΓΑΣ για τη διοργάνωση του 40ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας (11 & 12 Νοεμβρίου 2023), συμβάλοντας στη διεξαγωγή ενός πράσινου αγώνα, με την παραγωγή και διάθεση στους μαραθωνοδρόμους ειδικής τσάντας από ανακυκλωμένο υλικό.

Η παρουσίαση της τσάντας, την οποία προσφέρει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στους δρομείς, έγινε από την Επικεφαλής κ. Νιόβη Ρίγκου στην συνέντευξη τύπου (3 Οκτωβρίου 2023) που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ για τον 40ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η κ. Ρίγκου εξέφρασε τη χαρά της που για πρώτη φορά η Αντιπροσωπεία γίνεται αρωγός αυτής της μεγάλης γιορτής, με την συμπλήρωση 40 ετών του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και θυμίζοντας την φράση του κορυφαίου Τσέχου δρομέα, Εμίλ Ζάτοπεκ, «αν θέλεις να κερδίσεις ένα μετάλλιο τρέξε 100 μέτρα, αν θέλεις να γνωρίσεις τον εαυτό σου τρέξε ένα Μαραθώνιο!», επισήμανε ότι τόσο η ίδια όσο και εργαζόμενοι στην Αντιπροσωπεία θα τρέξουν στον αγώνα, υιοθετώντας το κεντρικό μήνυμα από τη νέα εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής #BeActive: αθλητισμός σε οποιαδήποτε μορφή, σε όλες τις ηλικίες και για όλους!

Η κ. Ρίγκου ανέφερε επίσης ότι η έμπρακτη στήριξη του φετινού Μαραθώνιου από την Αντιπροσωπεία έγινε με γνώμονα έναν πιο «πράσινο» αγώνα, με την παραγωγή 65.000 τσαντών - που θα δοθούν στους συμμετέχοντες - αποκλειστικά από ανακυκλωμένο υλικό. Το όφελος από την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αυτής της δράσης ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση 12 τόνων πλαστικού, που διαφορετικά θα κατέληγαν στο περιβάλλον και στην θάλασσα. Επίσης, η Αντιπροσωπεία στηρίζει ενεργά το πρόγραμμα ανακύκλωσης αθλητικών παπουτσιών κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου, όπου δρομείς και θεατές θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν τα  παλιά και μεταχειρισμένα αθλητικά τους παπούτσια προκειμένου να δοθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Υπογραμμίζοντας ότι οι δράσεις αυτές είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που έχει στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο μέχρι το 2050, η κ. Ρίγκου έκλεισε τον χαιρετισμό της σημειώνοντας ότι «ο Μαραθώνιος είναι ένας δρόμος που ενώνει: πάνω από 800 Μαραθώνιοι διοργανώνονται κάθε χρόνο ανά την υφήλιο, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ερασιτεχνικοί. Πραγματώνει λοιπόν όσο κανένα άλλο άθλημα την επιταγή «αθλητισμός για όλους», που είναι κεντρικό στοιχείο και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας. Και ποιος πιο αρμόδιος γι’ αυτό, από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, που προβλέπεται να πατήσει τη σκανδάλη της εκκίνησης του Μαραθωνίου και να απονείμει τα μετάλλια των νικητών. Στο Μαραθώνιο δε συμμετέχει κανείς για να κερδίσει, αλλά κερδίζει συμμετέχοντας».

Φωτογραφικό υλικό

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνα_new

 

Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας_2
Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας_3
Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας_4